2013. június 14., péntek

Shrimp taco



Több, mint egy évtizede találkoztam elôször a mexikói taco szóval. Európai spanyolban ez a szó káromkodást jelent. Mit keres akkor az étlepon? - gondoltam.

Ez a taco nem az a taco. Ez egy étel. Egy ôsi mexikói étel, amit Cortes katonái is örömmel elvettek az ôslakóktól, mielôtt kardélre hányták ôket.

A taco egy kukoricalepény, amit megtöltenek valamivel. A töltelék lehet bármi, zöldséggel kevert darált marhahús, tengeri bigyó, stb.

A belváros szélén a State Street mentén áll pár tacoárus. Ôk egy dollárért két tacot kínálnak - pont emiatt az ár miatt nem merjük èvek óta megkostolni ôket: mindig az az elképzelésem, hogy egy dögkútról szerzik a hozzávalókat. Valószínûleg tévedek és nem egy kútról van szó, hanem legalább kettôrôl. De ha valaha is leszek olyan szabad, hogy egy papucsállatkáért sem felelek, elmegyek és kipróbálom a tacost.

Déli fish taco
(Már a név önmagában egy tanulmàny!)
- fél kilo garnélarák
- olivaolaj
- 3 szem szétnyomotr fokhagyma
- 1 kanál ôrökt kömény
- fél kanál csilipor
- só
- lime
- 3 pohárnyi vékonyra vágott káposzta
- tejföl
- apróra vágott ízlés szerint csípôs paprika
- 12 db 15 centis tortillakenyér

1. A rákocskákat az olajjal, fokhagymával, köménnyel, csilivel együtt 30 percre zacskóba tesszük.

2. Limelét, káposztát és sót összekeverjük.

3. 5-8 percig grillezzük a rákocskákat. 1-2 percig a tortillákat.

4. Mindent bepakolunk a tortillákba.

5. A tortillákat bepakoljuk a bendônkbe.


Nincsenek megjegyzések: