2019. június 23., vasárnap

Princess Alice


Christmas lights - Hoggle Zoo - 2015


Princess Alice (vagy Aliz) akkora volt, mint egy elefánt. Mert egy elefánt volt. Az első ormányos, aki a 12000 éve kihalt mamutok után elvetődött Salt Lake Citybe.

Egy vándorcirkusz hozta 1916 körül.
A princesst valami perverz oknál fogva Theodor Roosevelt lányáról nevezték el.

A gyerekek imádták és a mormonoknak már akkor is sok gyerekük volt. A gyerekek nem akarták, hogy Princess Alice tovább vándoroljon a cirkusszal és összedobtak 3000 dollárt (ma 70000$), hogy vegyék meg Alice-t.

Megvették.

Ekkor már volt Salt Lake Cityben állatkert, 137 dollárbol csinálták pár évvel korábban és volt benne két mókus, két róka, pár madár és óriási szenzációt jelentett, amikor szereztek két szarvast is.

Liberty Park

Az állatkert a városi parkban volt, a Liberty Parkban és itt építettek Alicenak egy házat. (A közelben talán áll is egy új szobra egy kertben.) Amiből rendszeresen megszökött és bejárta a várost és kiette a répat a mormonok veteményéből és felmászott a nem mormon negyedbe és szerette leszaggatni a kiteregetett ruhával teli szárítóköteleket.

Végre volt mit írni az újságokban, ahol rendszeresen közölték, merre jár Alice.

Egy gazdag helyi család, a Hoggle-ék segítettek megoldast találni, egyik birtokukat patakkal, prominens helyen, az Emigration Canyon bejáratánál, szemben a This is the Place-szel felajánlottak a városnak, hogy ott legyen az igazi állatkert. (Az Emigration Canyon a mormon Vereckei hágó.)

Emigration Canyon

Az állatkert ma is itt áll és az akkor harminc feletti Alice békésen leélt ott még több, mint negyven évet és csak egyszer szökött el: akkor kitépett egy fát tövestől, lehet, mert zavarta a madárzaj és visszament kifutójába többet nem szökött el.

Elephants in Utah

Nincsenek megjegyzések: