2019. június 2., vasárnap

Sand Canyon Pueblo


Sand Canyon Pueblo

Sand canyon valóságos metropolis volt egykor.

Sand Canyon Pueblo

Goodman Pueblonak pár száz lakója lehetett. Lowry-nak úgy ezer. Cajón-nak úgy száz. Sand Canyon közel kétezer embernek adott otthont.

Sand Canyon Pueblo

A város a fennsík felöl tornyokkal tagolt fal vette körül.

Sand Canyon Pueblo

Sok szakértő óvatosságra int: lehet, hogy a fal nem a védelmet szolgálta, hanem az esővizet terelte, a tornyok meg csillagdák voltak. Ami lehet, valószínűbb, azonban, hogy az várost így próbálták védeni.

Sand Canyon Pueblo

A városnak két főbb része van. Az északi és a déli. A két városnegyed a kanyon fejénél levő forrásnál találkozott. Itt volt a kaputoronnyal védett bejárat. A város félholdalakban körbeölelte a kanyont és valamennyire lefele is terjeszkedett.

Sand Canyon

Az északin nagyobb a népsűrűség, kevesebb a szabad tér, a közösségi tér és a kiva. A déli városrészt nagy szabad, közösségi terek jellemzik, a népsűrűség sokkal kisebb és rengeteg a kiva. Ezt is sokféleképpen lehet értelmezni, de a legkézenfekvőbb értelmezés, hogy itt laktak a hatalmasok - gazdagok, míg a szegények a zsúfolt negyedben éltek, a gazdagok pedig a tetőteraszon süttették a hasukat a nappal.

Sand Canyon

Mindennek nem sok nyomát lántni. Sand Canyon sok-sok kupac kőhalom.

Sand Canyon

A romok közt ha figyelünk, tonnaszámra lehet cseréptörmeléket találni. Meg lehet nézni, több, mint nyolcszáz éve ott van, aztán ott kell hagyni, hogy más is megcsodálja.

Sand Canyon Pueblo

Nincsenek megjegyzések: