2019. június 9., vasárnap

Yucca ház yucca nélkül


Yucca House National Monument


A B-utcára kellett rákanyarodni. Trükkösek ezek a koloradói elnevezések, mert ugye például jön az A utca, aztán az A1, majd A3, aztán hirtelen egy egész másik utca, majd a B utca. Vagy út, mert hát ház az sehol. Aztán az elsőn jobbra, másodikon balra, a TILOS AZ ÁTJÁRÁS táblán túl, a BELÉPNI TILOS-on áthaladva a MEGÁNTERÜLET jelzés után az út végén egy farm utvarában MEGÁLLNI TILOS táblánál kell parkolni.

Yucca House National Monument

A farm jelenlegi tulajdonos nem szereti a turistákat. Szerintem a turisták se szeretik őt. A tanyát viszont úgy vette, hogy a Yucca House National Monument látogatóinak volt áthaladási joga. Hogy mégse jöjjenek, leszedett egy csomó táblát, amik azt mutatták, merre vannak a romok és kitett helyettük egy csomó táblát, hogy ne jöjjenek ide.

Yucca House National Monument

A helyet Mesa Verde Nemzeti Park tartja karban. Hogy ez mit jelent, az rejtély, mert nincs információs tábla, nincs prospektus, csak egy plakát van kitéve a trail register vasládájára, ami egy veszélyes nyúlbetegségre hívja fel a látogatók figyelmét. A plakát 2007-es. A regiszter szerint a héten mi voltunk az első látogatók. (Ha valaki mégis idejönne, töltse le előre az ismertetőt a National Monument oldaláról - lefedettség se tökéletes -, mert a leírás alapján valami minimális esélye lesz megérteni, hogy hol van.

Yucca House National Monument

Igazából annyira nem is éri meg idejönni. Fantasztikus, jobb állapotú romokat lehet látni sokkal szebb és barátságosabb helyeken. Yucca House-t sose tárták fel rendesen, csak egyszár ástak itt röviden, az is száz éve történt. Vagy 145. Akkor azt hitték, ezt az aztékok építették és elnevezték Aztec Springs-nek, mert a romok között egy forrás fakad.

Yucca House National Monument

Woodrow Wilson elnök, hogy megvédje a romokat, National Monumentté tette a romokat. Mivel akkor már tudták, hogy a helyet nem aztékok lakták és amúgy is volt egy Aztec National Monument már, ezért átnevezték Yucca House-ra. Ez is van olyan jó név, mint bármi más. Yucca épp nem nő most itt, de mindegy.

Yucca House National Monument

Két nagyobb rom van itt. Az egyik egy hatszáz szobás, száz kivás városka volt, amit úgy 1200 ember lakhatott. Nekik volt egy nagy kivájuk is. A kisebb rom nyolc szobás volt egy pici kivával.

Yucca House National Monument

A romokat benőtte a bozót, az ösvényeket az aljnövényzet, a helyet pedig belakták a kísértetek.

- Menjünk - mondta Yoda - még a falakhoz se lehet hozzáférni, hogy megszagoljam őket.

Mentünk. Senki se lőtt utánunk.

Yucca House National Monument

Nincsenek megjegyzések: