2020. június 10., szerda

Old Irontown


Old Irontown


Megjegyzés: Old Irontown-ban Yodával voltam 2019-ben, de eddig valahogy nem írtam meg.

Old Irontown

- Ez kerek - nézett rám a Yoda.
- És?
- Nincs sarka.
- És?
- Én a sarkát szeretem megjelölni - méltatlankodott a Mester.
- Várj, keresünk mást!
- Addig is, ha szögletes nincs, egy darabig jó lesz a kerek!

Old Irontown

Meleg volt.

Old Irontown

A parkolóban az egyetlen árnyékban állt az autó. Más nem is nagyon volt itt, csak mókusok, madarak és cserregő bogarak.

Old Irontown

Valamikor ez a hely tette volna Utahot a vas és acél országává. Brigham Young, az államalapító tudta, hogy ahhoz, hogy a mormonok önellátók legyenek, fém is kell. Drága volt a vasat keletről hozatni hegyen-völgyön át.

Old Irontown

Először megalapították Parowant, aztán Cedar City-t, de egyik hely se váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Azaz se profitot nem csináltak, se vasat nem termeltek eleget. Talán azért sem, mert egyes dolgokhoz komoly szakértelem is kell, nem csak lelkesedés.

A mormon vezetés ekkor a szokásos módszereket (megkérni valakit, hogy hagyja ott az életét és kezdjen valami teljesen újba) kiegészíti egy is szakértelemmel is és egy üzletembert küld megszervezni a dolgokat.

A választásuk az egyik korai mormon kapitalistára, Ebenezer Hanks-re esett. Talán, mert nem szerették. Nem a szakálla miatt.

Hanks

A mormonok kollektíven, szerintem utopista szocialista elveket követke, kommunnákban élve képzelték el a jövőt. Mindenki megtermel mindent és közben békésen cserélgetnek. Ebenezer, barátainak csak Eb pedig azt mondta: fizessetek, ha valami árut akartok. Meg is gazdagodott, de meg nem szerették.

Ebenezer kemény ember lehetett, 16 évesen összevesett az apjával New York állambeli otthonukban, s a vita végére Eb a következő mondattal tett pontot: Isten vele.
És elment és sose ment vissza.

Közhivatalt vállalt, dolgozott, farmerkedett és végül megtért mormonnak és feleségével (az elsővel) elindultak nyugatnak. Önkéntesként harcolt a Mormon zászlóaljban Mexikó ellen, felesége pedig szakácsnőként követte. Őrmesterként szerelt le és kereskedő és vagyonos ember lett. Közben jött a többi feleség is, alkalmazkodni kellett az új valláshoz. Vagy mi. Közben részt vett San Bernardino megalapításában Kaliforniában és még Provo polgármestere is lett öt hónapra, aztán a helybeliek rájöttek, hogy be akarja tiltani az alkoholfogyasztást). A polgármesterség után megalapította a mormon gyapotipart. (Ami addig virágzott, amíg vége nem lett a polgárháborúnak. Innentől kezdve a déli gyapot olyan olcsó lett, hogy a helybeliek nem tudtak az árakkal versenyezni.)

Szóval Eb elindult, hogy ha már nem lehetett tőkés kapitalista és gyapotültetvényes vagy polgármester, akkor bányamérnök lett.

Old Irontown

Eb megalapította Iron City-t, amit ma Old Irontown-nak hívtak. A dolog működött. Volt itt iskola, kohó, szénégető, sok ember és a város ontotta a vasat. Első évben többet, mint amit a többi kisérlet összesen csinált.

Old Irontown

A város virágzott és nőtt, amíg az 1873-as tőzsdepánik tönkre nem tette. Eb ekkor fogta kalapját és továbbállt, majd megalapította Hanksville-t, ahol élete utolsó éveit élte le.

Old Irontown

Old Irontown eltünt, de körülötte a bányák megmaradtak, itt dolgozott valahol a közelben SHE-22 is.

Old Irontown

Sok anatóliai ókori városból több maradt, mint Old Irontown-ból, a romok azonban így is lenyűgözőek és különlegesek: egész utahi életem alatt sose láttam és éreztem ennyi szunyogot, mint itt. Talán a Pinto-patak vagy talán a közeli tó miatt.

Old Irontown

Ahogy a romok közt bóklásztunk, hirtelen ott álltunk a kohó kéményével szemben. Ilyen van a Frontier Homestead State Parkban is helyreállítva, kicsiben.

Itt a kémény nagy volt és impozáns.

Old Irontown

- Látod, Yoda - mondtam - és szögletes is!

Old Irontown

Nincsenek megjegyzések: