2020. december 27., vasárnap

Kövületvadászat a Donner-hegyen

Donner Hill

A Donner-hegyet a mormonok nevezték el a hágón 1847-ben leereszkedő, balvégzetű telepeskaravánról. Donnerék több hónapos útjuk során mindent elrontottak, amit el lehetett rontani. Itt, az Emigration Canyon torkolatánál is ez történt.

A kanyon végét ők járhatatlannak találták és ezért inkább a nehéz ökrösszekereket feltolták a rövidebb úton a majdani Donner-hegyre, majd leeresztették őket a másik oldalon. Ettől az ökrök és az emberek kikészültek, de pihenő helyett a karaván tovább haladt a végzete fele.

A mormonok Donnerék ösvényét követték, de amikor látták, hogy ők megmászták a meredek hegyet, inkább fejszét ragadak és négy óra alatt sikeresen ösvényt vágtak az erdőbe.

Emigration Canyon

Mi most nem a történelmi emlékek miatt jöttünk ide, hanem azért, hogy kövületeket vadásszunk. Persze tudom, kövületet nem télen kell vadászni, hanem tavasszal, de nekünk ez most jutott eszünkbe. Különben is, itt Utahban csak figyelni kell és mindenfélét lehet találni.

Donner Hill

Kis keresés után meg is lett a kőfejtő, ahonnan az út építéséhez vitték a követ és ahol kövületek is vannak.

Mi elgémberedő ujjakkal kerestük a kövületeket, bontottuk szét a rétegeket és találtunk is pár érdekes dolgot.

Donner Hill

Például Dr Pepper babkonzervet, aminek láttán nem tudtunk elvonatkoztatni a DrPepper nevű üdítő kátrányos, Fagiforos ízétől.

Donner Hill

Emellett találtunk még kristályokat és szép köveket. Meg őzkakit. Kövületet most nem.

Donner Hill


Nincsenek megjegyzések: