2021. május 4., kedd

Gold Hill

Near Gold Hill

- Innen csak tizenegy mérföld - súgtam Yoda fülébe, miközben lelassítottam, hogy lekanyarodjak a főútról.

Ettől kezdve jóminőségű földúton döcögtünk.

Near Gold Hill

- Messze van? - kérdezte a Mester - Mert én megsajnáltam a szomjazó növénykéket.

Megálltunk, hogy Yoda meglocsolhassa, amit itt meg lehetett öntözni.

Near Gold Hill

Elindultunk egy keréknyomon és azon mentünk pár kilométert, amig a csapás el nem enyészett egy dombtetőn.

Near Gold Hill

Megfordultunk és visszasétáltunk az autóhoz és tovább poroszkáltunk Gold Hill fele.

Gold Hill

Gold Hill valamikor egy háromezer lakosú bányaváros volt, ahol - ahogy ezt a hely nevéből is lehet sejteni - aranyat bányásztak a 19. század második felében. Meg egy kis ezüstöt és aranyat. Aztán ezek a bányák pár év alatt kimerültek és Gold Hill-ben csak pár bányász maradt egészen az első világháborúig. Ekkor szükség lett Gold Hill másik kincsére, az arzénre.

Gold Hill

Az amerikai vegyifegyverprogramhoz innen (is) vitték az arzént. 

Gold Hill

A háború után újabb aranybányákat nyitottak és még egy vasút is épült ide Wendoverből. Nem volt egy nagy vasút, a tulajdonosok használt sineket vettek és szereztek bontott talpfákat, a vasuti töltést pedig a sóssivatag szélén hozták a lehető legköltséghatékonyabb módon. 


Gold Hill


Vettek két mozdonyt is, amik épp egy bontóból szöktek volna meg. Személykocsijuk is volt: kettő. A vasútvonal a második világháborúban fellendült, ekkor megint kellett az arzén és ekkor kezdték a tungstenbányákat is megnyitni. A háború után lassan elsorvadt a vasút, eleinte kétnaponta járt, majd négynaponta, majd hetente egyszer aztán már soha többet.

Gold Hill


Gold Hill meg ottmaradt a semmiben. Egy bánya még ma is üzemel, annak pár bányásza és főmérnöke lakik itt, meg pár őslakos, akik valamiért nem akarnak innen elmenni. Vagy nem tudnak. 

Gold Hill

Gold Hill-ben van vezetékes víz a saját kútjukból, de ez a víz enyhén arzénes, szóval csak a helyiek csak ellenségeiket kínálgatják vele.

Gold Hill

A szállodának nyoma se maradt. Annak se nagyon, hogy itt valamikor két helyi újságot is nyomtattak. De a bolt még áll - bár nem tudni, hogy meddig.

Gold Hill

Csak óvatosan néztünk körül, mert Gold Hillnek ma is van biztonsági személyzete: egy hatalmas, szimpatikus kuvasz követi a látogatók minden mozdulatát, főleg, ha az a mozdulat ételhez köthető.

Gold Hill-nál láttunk szebb kísértetvárost is, festőibbet is, de azért nem volt rossz.

Gold Hill

Nincsenek megjegyzések: