2022. április 12., kedd

A Sátán tengeralattjáróra

Signs of Arco

Arco volt az első település a világon, amit atomenergiával világítottak ki. A dicsőség másfél óráig tartott és azóta se tért vissza.

Arco

A helybeliek azonban ma is büszkék erre és a kisváros turisztikai stratégiáját továbbra is jórészt erre a tényre alapozzák. Mi is ezt olvastuk először a városkáról, amikor az idahói programot állítottuk össze.

Signs of Arco

Meg a rántott uborkára. És a sátán tengeralattjárójára. 

Submarine

A sátán tengeralattjárója úgy hangzik, mint a Sátántangó folytatása, de nem az. Ez egy atomtengeralattjárónak a tornya (szaknyelven sail), aminek a reaktorát a közelben kisérletezték ki és amikor a 666-os számú hajót leselejtezték, tornyát itt állították fel az arcói Science Centerben.

Submarine

Megjegyzem, a Science Center láttán megállapítottam, hogy a helybeliek hajlamosak a költői túlzásokra. (Lásd az alábbi fotót.)

Arco

A Science Centerből látszott város fölé magasodó hegyoldal, a Number Mountain, amire a helyi iskola osztályai együtt felfestik az évszámot, amikor végeztek - immár százkét éve. (És százkét éve senki se szegte nyakát a hegyoldalon pingálás közben!)

Arco

Mi le voltunk nyűgözve a városkától, régi reklámjaitól és jobb napokat is látott üzleteitől.

Signs of Arco

Bavallom, azért nem hullattunk könnyeket, amikor elindultunk innen a lávamező fele.

Signs of Arco

Nincsenek megjegyzések: