2022. április 21., csütörtök

Életút - Jefferson Hunt

Red Rock Pass cemetery

A Red Rock hágó temetője nem volt szép.

Gondozott volt, szép helyen, de nem volt szép.

De azt megtanultuk, hogy ha látunk egy elhagyott, pici temetőt, nézzünk utána történetének. Általában érdemes.

A dombtetőn álló obeliszk felirata elmondta, hogy itt temették el Jefferson Hunt-ot, aki egyik kedvenc falunkat, Huntsville-t alapította. Részt vett Parowan megalapításában és Provo születésénél is ott bábáskodott, de nem elégedett meg három város megalapításával.


Red Rock Pass

Hunt egyedülálló karriert futott be és életének hetvenhat éve egy igazi kalandregény lehetett.

Volt egyházfi, államférfi, kalandor, katona és telepes.

Három törvényhozásban volt választott képviselő, Utahban, Illinoisban és Kaliforniában. Ő volt San Bernardino megye (és sok-sok gyermek) atyja és Kalifornia első mormon képviselóje.

Négy hadseregben szolgált - őrnagy volt Nauvoo Légióban, a mormonok önvédelmi miliciájában,  kapitány volt mormon zászlóaljban Mexikó ellen 1846-48 között, szolgált a mormon miliciában és tábornokságig vitte a kaliforniai miliciában.

Red Rock Pass cemetery

Az elsők között kísérletezett életrajzírója szerint a poligámiával (ez nem teljesen világos, hogy csinálta, jegyzetelt és tanulmányokat írt?)

Gyakran utazott Kaliforniába barátjával, Rockwell Porterrel, hogy utánpótlást hozzanak a frissen megalapított mormon államnak.

Dolgozott hegyivezetőként is. Volt, hogy sokallták a díjazását és lassúnak tartották tempóját. Egy ilyen társaság ott is hagyta, hogy egy olcsóbb és gyorsabb előrejutást kínáló vezetővel keljenek át a hegyeken. Hasonlóan Donnerékhez, ez itt se működött jól és nagyon sokan belehaltak a rövidebb útba.

Feleségei - akkor meglehetősen szokatlanul - minden útjára elkísérték gyerekeivel együtt. Idősebb fiai alatta szolgáltak Mexikóban.

Red Rock Pass cemetery

Örültem, hogy véletlenül megtaláltuk a Hunt család temetőjét. Persze nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy azért temették el ilyen messze minden településtől, nehogy holtában is olyan nyughatatlan legyen, mint életében volt...

Red Rock Pass cemetery

Nincsenek megjegyzések: