2011. július 6., szerda

Hogyan költözzünk?

Moving box

Ideális esetben a költözéshez csak egy áruház papír- írószer részlegében kell venni színes ragacsokat. Ezeket aztán fel kell ragasztani a megfelelô tárgyakra, bútorokra és megmondani a költöztetôcégnek: a sárgát a konyhába vigyék, a kéket a nappaliba, a pirosat a hálóba és a feketét a reciklálóba. Aztán hátra lehet dôlni és remélni, hogy a költöztetôemberek nem keverik össze a színeket.

Sajnos ez a megoldás sok pénzbe kerül és amúgy is nélkülözi a költözés kaotikus romantikáját.
Elsô alkalmakkor a lehetô legegyszerûbb módokon költöztünk. Elôször A pickup-ját tömtük tele a cuccokkal, majd másodszor hónunk alá csaptuk a dobozokat és átsétáltunk az MIT campus egyik felérôl a másikra.
Northfieldbe, Minnesotába egy negyed kamionban költöztünk. Akkor kibéreltük egy kamion egy részét, megpakoltuk és amint megérkeztünk Northfieldbe, telefonáltunk, hogy jöhet a cucc. Ami meg is jött.
Northfildbôl már szofisztikáltabban léptünk tovább (és le). Egy konténert béreltünk. Ezt telepakoltuk a dobozainkkal, majd amikor meglett a utahi lakás, telefonoztunk, jöhet a konténer. A konténer pedig jött.

Most minden még egyszerûbb volt: teherautót béreltünk. Szinte fillérekért lehet teherautót bérelni, amibe csak be kell dobálni a cuccott, aztán lerámolni a jármûvet és kész.
Természetesen a valóság ennél bonyolultabb volt.

Kisteherauto

5 megjegyzés:

Boston2 írta...

Itt még nem játszottam ilyet, de mikor kijöttem, persze igen, meg előtte is kétszer három év alatt...

Egyébként utálom. Ilyenkor derül ki, mennyire hihetetlen sok kacatja van az embernek.

Mikor kiköltöztem, persze csak 2 bőröndöt hoztam. De előtte egy kis lakásnyi cuccot el kellett osztanom, részben barátnőmhöz, részben a bérbe adott házamba, részben anyuhoz. Ott most is halomban állnak a dobozok.
Kölcsönpickup baráttól, azzal elmentek a nagyobb cuccok, a többi a saját kocsival, apránként. Mondjuk egy Saabba elég jól lehet pakolni, ez még a csapotthátú változat volt. :)
Ettől függetlenül utálom. A leginkább a lépcsőn cipekedéstől irtózom, szűk lépcsőházban, főleg, mikor a nagy részét egyedül csináltam.
Amikor a matracot vettem itt az éppen Ausztriába hazaköltöző kollégától (ágyam nincs, csak egy ilyen memory foam), egyik kollégám Dodge pickupjával hoztuk, és ketten alaposan megküzdöttünk vele, mire az első emeletre felcipeltük, ugyanis olyan alacsony és szűk a lépcsőház hogy megszorult benne, és csak tíz perces huzavonával sikerült végül átpréselni.
Az még érdekes lesz, hogy költöztetem majd haza másfél év múlva az (egyelőre) hat gitárt... meg a vám és ÁFA :(

Boston2 írta...

Azon már gondolkodom, hogy ha jövő márciusban lejár az egy éves bérletem, elköltözzek-e.
Nem rossz nagyon a hely, de vannak hátrányai, leginkább a zajossága és a pocsék hangszigetelése, ami miatt nem nagyon zenélhetek, csak fülessel.
Inkább valami kis házat bérelnék.
Viszont nem akarok nagyon messze menni, max. 3-4 mérföldes körzetbe, egyrészt mert szép a környék, másrészt maradnék a bringánál, és annál többet este fáradtan már nem szívesen kerekeznék. És persz jó volna kicsit olcsóbban találni, bár a mostani bérleti díjam állítólag kedvező.

Jó Sir Robin a bátor írta...

ha magyarországon bejelentetted a lakhelyed szerint illetékes okmányirodában (vagy az itteni magyar követségen) a huzamos itt tartózkodást, akkor tudtommal megúszod a vámot és az áfát.

Én úgy jöttem, hogy jól mutasson majd az életrajzi regényemben, ha egyszer mitadisten híres és gazdag lennék.. 1 db bőrönddel. Szívem szerint úgy utaznék mint Phileas Fogg: egy táska pénzzel. :)

A kollégáim konténerekkel jönnek. Furcsa is látni a lakásaikat az ittenitől elütő régi bútorokkal, zongorával stb.

ribizlifozelek írta...

Nem tul jo dolog a huzamosabb kulfoldi tartozkodast bejelenteni, mert azzal elvesz a szavazati jog, le kell adni a lakcimkartyat, stb...

Ha igazolod, hogy huzamosabb ideig kulfoldon eltel, a hat honapnal regebben tulajdonodban levo holmikat vam- es adomentesen hazaviheted.

De nezz utana a reszleteknek, mert a mi infoink meglehetosen regiek.

globalgrover (Orsi) írta...

most derult ki hogy mi az alatalad idealisnak tartott koltozesi format vesszuk igenybe!!! persze nem mi fizetunk erte hanem a ceg :-)