2011. július 20., szerda

Lift Esztergomban

Esztergom

Egy ideig itthon vagyunk Magyarországon. Igyekszünk kihasználni az idôt, csavargunk, nézelôdünk, ha lehet, utazgatunk.

Esztergomban voltunk. Az esztergomi kiruccanásban volt egy kis katasztrófaturizmus is. Kiváncsi voltam arra a városra, ami úgy eladósodott, mint Görögország. Az újságok szerint nincs tömegkozlekedés és lelkes helybeliek gondozzák a parkokat.

Látogatásom másik célpontja a lift volt. egyik tavalyi kirándulásunk alatt fedeztük fel a liftet, ami a Prímás pince nevû vendéglôbôl és látogatóközpontból vezet fel a templomhoz.

Esztergom

Épült egy új parkoló is. A régi gondozatlan, drága és kicsit szemetes volt, de lehetett benne drága és teljesen felesleges szuveníreket venni. Az új tiszta, gondozott és van egy gyönyörû és tiszta WC-je is (150 Ft). A lift 9-tôl röpíti fel a látogatókat a bazilikához. (Egyéni probléma, hogy utána a bazilikába már csak lépcsôn lehet bemenni.) De a kilátó és a Vármúzeum elérhetô.

A lift szép, jó és szemben a budapesti Szent István bazilika állami pénzen, évekkel ezelôtt felszerelt mozgáskorlátozott-felvonójával mûködik is.
Amikor ott voltunk, jött két szakember és állított valamit a liften. Egy idôre kikapcsolták a fekvonót. Matattak benn valamit, majd újraindították a szerkezetet.

Egy arrajáró helybeli végignézett a munkán, majd csak annyit mondott:

- Azt hittem, már a bank jött lefoglalni a liftet...

Esztergom

Nincsenek megjegyzések: