2013. február 21., csütörtök

Walker Center

Walker Center

A torony hirtelen bukkan elô a Fô utcán. A belváros rengeteg pontbáról látható az eltéveszthetetlen fémvázas toronysisak.

Esténként a környezô magaslarokról még jobban látszik: a torony kék vagy piros fénnyel világít vagy villog a sötétben.

Walker Center

Négy renegát mormon testvér, Samuel, David, Joseph és Matthew a mormon vezetés belsô köreihez tartoztak. Ôk kezdték meg a mormon bankhálózat kiépítését és jókora szeletet kanyarítottak ki a külkereskedelembôl is: Salt Lake Citybe a város alapítását követô években mindent szekéren kellett hozni a Sziklás-hegységen át.
A testvérek pénzen vesztek össze a mormon prófétával és Utah alapítójával, Brigham Younggal. Kivonultak a mormon üzletbôl és a gyarapodó nem mormon közösség fele fordtultak. A mormon háború után kereskedtek a megszálló amerikai hadsereggel - ami akkor is jó üzet volt. Pénzük egy részét bányákba fektették és megtöbbszörözték tôkéjüket.
Dúsgazdag testvérek fényûzô palotákat építettek a városi elit sugárútján, a South Temple-n.

Walker Mansion

1911-ben mintegy kihívásként építették bankjuk székházát a Main Streeten: az épület magasabb lett, mint a mormon vallás központja, a Templom.
A 67 méter magas, 16 emeletes bank a legnagasabb épület volt San Francisco és Chicago között a Hotel Utah felépítéséig. (A civilizáció ama két végpontja közötti legmagasabb épület ma is Salt Lake Cityben található: jellemzô módon az a világ legnagyobb külszini fejtésének a kéménye.)
A Walker testvérek világszínvonalú bankot építettek ide, ami egyben bevásárlóközpont is volt: a foldszinten borbély, virág- és dohánybolt valamint egy szivarbolt várta az ügyeiket intézô férfiakat.

Walker Center

A széf a föld alatt kapott helyet, az emeletekre pedig irodák kerültek. Meg mosdók: emeletenként egy vizesblokk épült - csak férfiaknak. 1912-ben -ekkorra készült el a Walker Center - nôk nem végeztek irodai munkát Salt Lake Cityben.
A felhôkarcoló tetejére szerelt fémtorony meterológiai jelzôállomásként mûködött: tiszta idô esetén kék fénnyel világított, a szeles idôt villogó kék, az esôset piros és a havasat villogó pirossal jelölte.
1980-ban az akkori tulajdonosok kidobatták a fenébe a húszméteres tornyot, mondván, bárki megnézheti az idôjárásjelentést a tévében, de 2008-ban az új tulajdonosok visszaépítették a tornyot és azóta már internet se kell ahhoz, hogy tudjuk, esni fog-e másnap valami.

Walker Center Center

Nincsenek megjegyzések: