2019. május 9., csütörtök

Sivatagi erőd - Fort Deseret


Fort Deseret

- Yoda, ne, ne!

- De miért?

- Ez egy műemlék.

- Ez?

- Ez.

Fort Deseret

- Ha lepisiled, elolvad! Sárból van!

- Hova pisiljek? A legközelebbi fa hat kilométer.

Fort Deseret

Látni, Ford Deseret komoly logisztikai kihívásokkal szolgált.

Az 1860-as években a helyi telepesek szóltak a szövetségi hatóságoknak, hogy az indiánokkal problémák vannak, védjék meg őket. A hadsereg el volt foglalva a polgárháborúval és azt tanácsolta a telepeseknek, hogy védjék meg magukat. A telepesek pedig felépítették Fort Deseretet. (Talán ebben gyökerezik az a hozzáállás, hogy az amerikaiak nagy része nem akar lemondani a fegyveréről.)

Fort Deseret

Deseret egy ősi, elveszett nyelven háziméhet jelent - a mormonok szerint. Ők így is hívták egykori államukat. Logikus volt, hogy a sivatagi erődöt is így nevezzék el. De az is lehet, hogy a közeli Deseret nevű faluról kapta a nevét. Vagy fordítva. Bonyolult dolgok ezek.

Fort Deseret

Fort Deseretet kilencven önkéntes építette 18 nap alatt tapasztott agyagbol. Az erőd az nem bonyolult, egy nagy négyzet, sarkain tornyokkal, kapubástyákkal, lőrésekkel. Ez utóbbiak jórészt eltüntek, csak egy fal maradt meg viszonylag épen, a többi lassan belesimult a tájba.

Fort Deseret

Az erődöt vadnyulak vették birtokukba. Csak mi voltunk talpon a vidéken, sehol nem láttunk más élőlényt.

Fort Deseret

Fort Deseret egyszer látott fegyveres ellenséget. Jöttek az feketeláb indiánok és el akarták vinni a teheneket. De nem tudták, mert a tehenek benn voltak az erődben. Egy darabig a Winchesterek beszélgettek, majd az indiánok továbbálltak.

- Akkor ne pisiljem le?

- Ne. De menjünk, jön a vihar és lehet, elmossa a várat.

- Na, akkor csak lepisilem.

Fort Deseret

Nincsenek megjegyzések: