2019. május 26., vasárnap

A Barlangszurdok tornyai


Cave Canyon Towers


A hangzatos cím után maradjunk annyiban, hogy a Barlang-szurdok az Cave Canyon. Tudom, tudom, helyneveket nem fordítunk le, de most így sokkal jobban hangzott. Végül is mindegy, a helyszínen úgysincs kiírva semmi az országúton.

Cave Canyon Towers

A tornyok alig egy kilométerre vannak a parkolótól egy útnak nevezett valami mellett. Ez az út olyan, hogy szerintem maximum légpárnással vagy helikopterrel járható és követni is elég nehéz: gyakran a sziklafelszínen folytatódik és mivel a szikla az száz méterekre terjed ki minden irányba, nem igazán látni, hogy hol van az "út". Nagyjából dél fel kell menni. A szurdok meg elég nagy, nehéz eltéveszteni.

Mouth of Cave Canyon

Ez a Cave Canyon, ami a Mule Canyon egyik leágazása. Elvileg pont látótávolságban kell legyünk a Mule canyon falujától és tornyától.

Cave Canyon

A romokat körbekerítették, nehogy a véletlenül errejáró szarvasok vakaródzanak rajtuk és ledöntsék a még álló tornyokat. Komolyan. A romokat sose restaurálták és állagmegóvást is utoljára kilenczász éve végeztek rajtuk.

Cave Canyon Towers

A szilkás felszínen itt-ott még látszott, hova építettek pici gátakat (szaknyelven: check dam), hogy az esővizet összegyújtsék a természetes mélyedésekben és ezzel öntözzék a földeket. Ennek a rendszernek meglepő módon vagy egy magyar megfelelője. Ha jól emlékszem, kálistának hívták az agyagos mélyedésekben mesterségesen összegyűjtött vizet, amivel az állatokat itatták. Talán a Dunántúlon. De erre már nem vennék mérget.

Cave Canyon Towers

Hét torony őrizte a szurdokvölgy elején, az üvernél levő barlangban fakadó forrást. Legalábbis úgy tűnik, a tornyok ott épültek a peremen, ahol egy életbiztosítás aláírása után le lehetett jutni a szurdokvölgy fenekére.

Cave Canyon Towers

A kanyon falaiban újabb és újabb romokat fedeztünk fel. Mivel a madárfelszerelést otthonhagytuk, most nem vállaltuk be a leereszkedést. Csak élveztük a csendet, a meleg napsütést.

Cave Canyon Towers

Nincsenek megjegyzések: