2022. június 18., szombat

Ahol megtalálták a Plútót

Flagstaff

Az obeszervatórium mellől induló ösvényről tökéletesen látszott Flagstaff belvárosa és a 66-os út.

Flagstaff

De most nem túrázni jöttünk, hanem obszervatóriumot nézni és meglátogatni azt a helyet, ahol a Plútót felfedezték. (A lenti képben az emeleti szobában.)

Lowell Observatory

Politiailag korrekten hozzá kell tenni, hogy a Plútót azt nem fedezték fel, a Plútó mindig is ott volt (azaz keringett) és egy csak egy végletesen földközpontú, beszűkült gondolkodású embercentrikus alak -mint én- mondhat olyant, hogy felfedezik a Plútót. Hol van kérem a Plútó joga az önmeghatározásra? A Plútó a plútóiaké.

Irónia lezárva, mint a Világegyetem-séták sötétedés után.

Lowell Observatory

A Lowell obszervatóriumot meglepő módon egy Lowell nevű fickó alapította. Lowell az utolsó olyan csillagászok közé tartozott, akik saját vagyonukból finanszírozták kutatásaikat.

Percival Lowell például obszervatóriumokat épített Flagstaffban, mert nem akart állandóan Peruba utazgatni és onnan eget bámulni.

Percival ősei a Mayflowerrel érkeztek Bostonba és máig prominens családnak számítanak arrafele, egyik őse például felépítette Lowell városát

Percival matematikus lett és csillagászattal is foglalkozott.

Lowell Observatory

Percival addig bámulta teleszkópon át a Marsot, amíg meg nem látta ott a csatornákat, amikről rengeteget írt.

Valószínűleg a sok nézéstől hallucináltat a csatornákat - vagy a saját szemének capillárisait látta bele a nézőkébe. Ezt már nem tudjuk meg, de a lényeg, hogy Percival Lowell a Vénusz felszínét is látni vélte.

A Plútó feltételezett helyét is kiszámolta - igaz rosszul, de mindez nem von le semmit érdemeiből: nagy csillagász volt és sikeresen népszerűsítette a tudományt és az Obszervatórium megalapításával valami maradandót alkotott.

Lowell Observatory

Az egyik első teleszkópot például akkor használták utoljára, amikor NASA térképészek a segítségével rajzolák meg a holdfelszín térképét, aminek segítségével kiválasztották, hol szállnak majd le az űrhajósok a Holdon.

Lowell Observatory

Csak a kartográfusok nem Percival létráján ültek, miközben bámultak a nézőkébe. Talán ezért nem láttak csatornákat a Holdon. Nem tudom.

Lowell Observatory

Mi a Plútó obszervatóriumát akartuk elsősorban megnézni. Itt mindenféle érdekességet állítottak ki az űrrepülőgép kerekétől kezdve a logarlécek királyáig. Helyesebben ez nem logarléc. Ez logargerenda.

Slide rule

A csillagdába, ahonnan felfedezték (megtalálták) a Plútót, szintén fel kellett menni.

Lowell Observatory

Persze itt egyből - mint mindenki - a boxkesztyűt kérdeztük.

1964-ben a csillagászoknak elegük lett abból, hogy mindig beütik a fejüket a műszer kiálló karjába és rátettek egy boxkesztyűt. 

A tudomány itt kiütéssel győz.


Lowell Observatory

Nincsenek megjegyzések: