2022. június 20., hétfő

Barringer-kráter

Berringer crater

Daniel Barringer kitartó ember volt. Ő úgy gondolta, hogy a krátert meteorbecsapódás okozta, hiába állították mások, hogy ez egy vulkáni kráter.

Mi sokkal jobban láttuk a krátert, mint a Canyonlandsban.

Berringer crater

A bányamérnök Barringer úgy gondolta, hogy a meteor ott van a kráter alján és 1903-ban elkezdett ásni és ezt huszonhat évig abba se hagyta. Az utolsó fúráskor valami kemény kőzetbe tört bele a fúrója, de az se a meteor volt. A meteor a becsapódáskor elpárolgott és apró darabjai szétszóródtak a sivatagban. A közeli Canyon de Diablo közelében találtak is pár darabkát.

Barringer a kudarc után összecsomagolt, hazautazott Philadelphiába és másnap meghalt.

Örökösei nem igazán tudtak mit tenni a lyukkal, ahova rengeteg turista érkezett a közeli 66-os útról. Ők elgurultak a kráter fele majd elakadtak egy farmer földjén. A farmer végül egy cowboyt szerződtetett állandóra, hogy húzza ki a nagy semmiben elveszett turistákat.

Berringer crater

A Barringerek és a farmerek végül kötöttek egy egyezséget: a farm épített egy utat és elkezdte üzemeltetni a látogatóközpontot.

Az üzletmenetet néha megszakította egy-egy érdekes esemény. Egy kisrepülőgép kipróbálta, milyen átrepülni a kráter felett: rossz, mert az örvénylő levegő miatt a gép lezuhant. A maradványokkal nem tudtak mit kezdeni és végül beledobták Barringer egyik aknájába.

Az Apolló misszió űrhajósai is gyakoroltak itt: a Lowell obszervatórium után megnézték közelről, milyen egy kráter.

Berringer crater

Biztos azt mondták, amit mi: nagy.

Mennyire nagy? Nagyon.

Az a pici fehér valami az alján az egy életnagyságú szkafanderes űrhajós. Hol van a pici fehér valami? Hát a peremről nem látni.

Berringer crater



Nincsenek megjegyzések: