2012. november 8., csütörtök

Két utahi fehérholló

State Capitol

Jim Matheson. Utahi. Mormon. Szövetségi képviselőház tagja. Demokrata.

Matheson 2000 óta a 2. utahi választókörzet képviselője. A szövetségi képviselőket kétévente választják. Matheson eddig hétszer nyert demokrataként a konzervatív Utahban.

A utahi választókörzet határait nemrégiben a helyi törvényhozás módosította. A módosítással Mathesonnak egy jóval konzervatívabb szavazókörben kellett nyernie. (A szavazókörzetek határainak egyes pártok érdekében történő módosítását szakszóval gerrymandering-nek nevezik.)


Ezt a választást részben a republikánusok nyerték meg Mathesonnak.


Ellenfele Mia Love volt.
Mia Love. Nő. Kreol. Utahi. Mormon. Republikánus.

Love haiti illegális bevándorlók gyermekeként született. (Az illegális bevándorlóknak az Egyesült Államokban született és amerikai állampolgár gyerekét anchor baby-nek nevezik.)

Amikor kiderült, hogy Mia Love lesz Matheson ellenfele, a republikánusok önteni kezdék Love kampányába a pénzt és a szakértelmet, majd felvonultatták a nehéztüzérséget, többek közt Condolezza Rice, John McCain és Romney alelnökjelöltje is megfordult a választókörzetben. Ezzel részben aláásták jelöltjük hitelességét: hogyan lehet valaki jó vezető, ha a kampánytanácsadóit is más tanácsait követve választja ki?

Love meglehetősen szélsőséges ideológiát hirdetett, ami ellentmondásba keveredett saját pályájával. Love -és az őt támogató Tea Party- nyíltan ellenzi, hogy az illegális bevándorlók Amerikában született gyereke állampolgár legyen. Love kijelentette, hogy az állami tanulmányi ösztöndíjak az adófizetők pénzének elpazarlásával egyenlők - miközben ő pont ilyen ösztöndíjjal tanult. (Természetesen szíve joga ezt mondani, ő nem tehet se a származásáról, se az ösztöndíjáról, de egy tradicionális társadalomban nem biztos, hogy ezek plusz pontoknak számítanak.)

Matheson választási hirdetéseiben Love szélsőséges nézeteit emelte ki. Arról már nem beszélt, hogy Love-ot első randijára az őt megtérítő mormon barátnője kísérte el. Ez valószínűleg plusz pontot jelenthetett volna a választókörzetben. Az első randira egyébként egy lőtéren került sor.

Matheson pár ezer szavazattal ismét nyert.

Helyi konspirációs teóriák szerint azért, mert egy “becsületes” utahi férfi sose szavazna nem fehér nőre. Akkor sem, ha republikánus.

Vagy Matheson egyszerűen jobb volt nála.

Nincsenek megjegyzések: