2012. november 4., vasárnap

Választások Amerikában

Utah State Capitol

- Kopp-kopp - Yoda fura módon nem rágta le a jövevény lábát ajtón keresztül, ami fokozott szimpátiára utalt. Az idegen ezúttal nem az Igét jött hirdetni, hanem kampányolni akart.

Hogy Utahban ki nyeri az elnökválasztást, az nem kérdés. (Romney Massachsettset szeretné annyira biztosan nyerni, mint Utahot, ott azonban csak 40%-ra számíthat, míg Obamáé 59% lehet. Rossznyelvek szerint a massachusetsiek kiismerték Romneyt, amíg kornányzó volt.)

Brewer Fountain and the State House

Az elnökválasztással együtt választanak kormányzót is. A meccs ott is lefutott. Politikailag inkorrekt lenne azt mondani, hogy azért, mert a mormonok a republikánusokra szavaznak, de a demokrata jelölt legoptimistább álmaiban se kaphat 22%-nál többet.

Sok egyéb kérdésről kell döntenie a szavazóknak ezen a napon. Itt ez a dolog legérdekesebb része. A választásokat felhasználják helyi népszavazások megtartására. (Ez Magyarországon nem lehetséges, mert honatyáink és anyáink szerint a magyar embert megzavarná a sok szavazólap.)

Sugar House streetcar

Egy ilyen helyi népszavazást népszerűsített a hozzánk bekopogó önkéntes.
A közelünkben épül a város egy új villamosvonala, ami a szárnyvonalként köti majd össze a HÉV-villamos féle rendszert Sugar House-zal. A népszavazás kezdeményezői szerint a villamosvonal mellé gyalogos-kerékpáros-kutyás ösvényt kell építeni és így összekötni a Jordán-folyó völgyét a Bonneville ösvényrendszerrel.

Sugar House streetcar

Az ösvény kiépítéséhez a városnak 8 millió dolláros kötvényt kell kibocsátania (azaz kölcsönt felvennie). Ennek visszafizetése egy átlag háztartásnak majd évi 5 dollárjába kerül, amit majd hozzácsapnak az ingatlanadóhoz.
Az ötlet jó. Ennek szurkolunk. Yoda is támogatja.

Future Parley's Trail

2 megjegyzés:

GlobalGrover írta...

voltam egy hete korai szavazason.... majd irok rola. itt Texas-ban sincs sok eselye a demokrataknak.... sajnos.

Parmezán írta...

Bocsánat, hogy a csapos közbeszól. Régi tanárom azt tanította, hogy az optimális az már felső fok, így "legoptimálisabb" nem haszálatos.