2013. április 5., péntek

Csekkbeváltás Amerikában

Night Depository

E kapott egy csekket az egyetemtôl mindenféle költségre.

Ott állt a gyönyörû csekkel, hogy most mi legyen. A csekkel el kell menni bankba és beváltani. A gond, hogy van olyan bank, amelyik a csekk beváltását bankszámlához köti.
Mások ssn-t - amerikai azonosítót - kérnek. Vagy két fényképes igazolványt. É-nek egy volt.

Kézenfekvô lenne a csekket otthon beváltani és ezzel is egy kis szenet vetni a dübörgô gazdaság kazánjába. Külföldi csekket azonban a bankok jó sokáig, 2-8 hétig ellenôrzik. Emellett banktól függôen 15% jutalékot is elkérhetnek. (Tôlem, amikor utoljára váltottam be külföldi csekket magyar bankban, 14%-ot kértek, de az 1995-ben volt.)

A megoldást a third parti check jelentette. A third party check egyszerû szolgáltatás, ami néhány amerikai bankban elérhetô.

A csekk tulajodosa bemegy a bankba és visz magával meg egy embert, akivel megbíznak egymásban és akinek van számlája az adott bankban. A csekk tulajdonosa igazolja magát egy okirattal. Ezután aláírja a csekket a banktisztviselô elôtt és ráírja, hogy a csekket odaadja a Megbízható embernek (aki a jelen esetben egy Ribizli).
A Megbízható Ribizli aláírja a csekket, ami már az övé és beteszi a bankba, majd felveszi a pénzt és odaadja a csekk elôzô tulajdonosának a ropogós zöldhasúakat.

A Megbízható Ribizli ezáltal felelôsséget vállal a csekkért.

A Wells Fargónál mindez három mosolyba (É, bankár és Megbízható Ribizli részérôl), öt percbe és 0 dollárba került.

Az élet szép és tavasz van.

Nincsenek megjegyzések: