2013. április 2., kedd

Az elsô jelzôlámpa

Main Street

- Mikor lesz már zöld? - morgott Yoda. Salt Lake City közlekedéstechnikai történetének leghíresebb keresztezôdésében álltunk.
A közlekedéstechnikai történetének leghíresebb keresztezôdése kitétel annyit jelent, hogy a hely jelentôségét poros levéltárakba bezárt könyvmolyokon kívül szinte senki sem ismeri. Valószínûleg nem véletlenül.

Az 1910-es években egy Lester Wire nevû utahi rendôr elszörnyedve tapasztalta mekkora autóforgalom zúdul Salt Lake Cityben a Main street és a 200 South keresztezôdésére.
Olyat tett, amit sok országban ma sem várnak el egy rendôrtôl:
gondolkodni kezdett.

1912-ben a fejére csapott, majd fúrni és faragni kezdett és pár nap múlva büszkén mutatott feletteseinek egy madárház formájú alkotmányt, amibôl drótok álltak ki.

- A rendôr a forgalom volumenének megfelelôen állítja a lámpát. Ha piros, nem lehet menni, ha zöld, szabad.
- Zseniális! - mondták a fônökök és felszerelték a madárházat a Main Street 200 South keresztezôdésébe.

Wire okos volt, de nem élelmes így a színes jelzôlámpát James Hoge szabadalmaztatta Clevelandben. Neki jutott a pénz, míg Wirenek a dicsôség maradt. (Londonban már a 19. század végén volt szemaforszerû "jelzôlâmpa".)

Az elsô színes lámpa felállításának századik évfordulóján elkészítették Wire madárházának mását és felállították valahol jó messze az eredeti helyszíntôl.

A utahiak különben sem lelkesedtek az újdonságért: Bonyolult - mondták.

- Ez bonyolult? - csodálkozott Yoda és megjelölte a modern lámpát.

Traffic Sign

1 megjegyzés:

zsuzsi írta...

Jo kis tortenet. Hol talalod ezeket?
Ma eszembe jutottal, az East Grinstead melletti LDS London Temple mellett autoztam el :) Gondolom neked mindennapos elmeny, de itt azert nem annyira suru a mormon populacio h ne kapjam fel a fejem.