2013. április 8., hétfő

Sonkaleves maradékból

Leftover ham soup

- Segíthetek? - a hentes egy raklapnyi sonkát tolt a pult fele. A sonkák méretük alapján szorgosan hízlalt brontoszauruszokból készültek.

- Egy kisebb sonkát keresek.

Az ember úgy nézett rám, mintha vegetáriánus pacalt kértem volna.

- Kisebb sonkát?

Azt nem mertem megmondani, hogy három emberre (+Yoda) nem szeretnék egy nyolckilós husikát hazavinni, mert nem bírunk vele. Szerintem egybôl kizárt volna a Homo Sapiensek körébôl. Egy bolttól, amelyik egyet fizet kettôt kap alapján kínálja az egész pulykát, nem is várok kevesebbet.

- Mintha itt láttam volna egy kisebb darabkát - mondta és némi keresés után elôhúzott egy három kilós sonkácskát.

A sonkát otthon mézes-csipôs chipotle szósszal készítettük el, aztán ettük. Ettük húsvétkor, ettük húsvét után, ettük reggelire, ebédre és vacsorára. És még mindig volt egy darab. Na, ebbôl csináltam sonkalevest.


Sonkaleves
- 1 pohárnyi maradék, apróra vágott sonka
- 2 szem krumpli (ha igazán ütôs ételt szeretnénk, akkor 6)
- 1/3-ad hagyma apróra vágva
- 1 marék zellerszár apróra vágva
- 3 pohár húsleves
- só, bors
- 2 pohár tej
- 5 kanál liszt
- 5 kanál vaj

1. A sonkát, krumplit, hagymát, zellert beledobjuk a lobogó húslevesbe és 15 percet fôzzük.
2. Egy külön edênyben megolvasztjuk a vajat és lassan belekeverjük a lisztet és apránként belecsurgatjuk a tejet, majd óvatosan beleöntjük a levesbe.
3. Hagyjuk picit összeérni az ízeket.
4. Tálaljuk.
5. Esszük.

Nincsenek megjegyzések: