2023. július 10., hétfő

Az eltünt város elhagyott temetője - Bullionville

Bullionville Cenetery

- Azért ez egy meglehetősen kimerítő leírás egy háromszáz méter hosszú "túraútvonalhoz" - néztem Puppeyra, aki épp az információstáblát akarta kirágni a helyéről.

Bullionville temetőjében először egy sokkal hosszabb, két kilométeres úton voltam először. Az út amilyen rövid, olyan meleg volt. Hideg ez se volt, de legalább nyílegyenesen felvezetett a pici fennsíkra, míg a másik egy kényelmes szerpentinen közelítette meg a temetőt Cathedral Gorge látogatóközpontjából.

Bullionville Cenetery

Bullionville (amit én notóriusan Buillonville- nek akarok mondani, mert hát annak van értelme) egy pici ipartelep volt, ami a Pioche környékén kibányászott ércet dolgozta fel. A feldolgozó üzemek azért épültek itt fel 1870-ben, mert itt volt víz és mert a közeli város(ka), Panaca mormon lakói hallani se akartak bányákról és iparról.

Arról se akartak hallani, hogy az ő tisztességes, istenfélő temetőjükbe temessék a kisvárosban elhunyt bányászokat, munkásokat, örömlányokat.

Ezért lett Bullionville-nek saját temetője.

Bullionville Cenetery

A városka virágzott és 1873-ra saját vasútvonal kötötte össze Pioche bányáival.

Hamarosan már ötszáz ember élt itt. Volt szálloda, posta, kocsma és bolt.

Még egy vízvezetéket is építettek Bullionville és Pioche között, ami a kisváros szempontjából nem volt túl jó ötlet: mivel már Pioche-ban is volt víz, az üzemek átköltöztek a bányák közelébe. 1880-ra a posta bezárt, a vasút eltűnt, az emberek elmentek.

Csak a temető maradt. 

A város meghalt. (De nem temették el a temetőbe.)

Bullionville

Az se igazán: ma tíz sírhely "lakóját" ismerik.

A többi neve elveszett, elporladt a sírkővel vagy a sírkereszttel.

Bullionville

A városból ennyi se maradt. Azt olvastam, hogy valahol még áll a feldolgozó pár fala - azt majd legközelebb megpróbáljuk megkeresni.

A többi mind eltünt.

Bullionville

Páran néha még visszajárnak őseik sírjához, a temetőt a Cathedral Gorge személyzete rendben tartja. Nem mintha nagyon el akarna itt burjánzani a nővényzet.

Bullionville

A sírok - és hült helyeik - közt bóklászva úgy éreztem, ide még a kísértetek se járnak haza.

Bullionville Cenetery

Nincsenek megjegyzések: