- Ez egy könnyű, citromos olaj - a pici papírpohárból citrusillat áradt. Könnyű, folyós olaj érte a nyelvem és citromíz húzta össze az ínyem.
- Én purista vagyok... - sóhajtottam.
A hölgy szakértőn bólogatott és elfordult a dél-amerikai olajokat tartalmazó pulttól.
Engem kemény fogyasztók szoktattak rá az olajra. Emlékszem, egyszer kavargó gyomromra panaszkodtam valahol a Pireneusokban, mire C azonnal hozott gyógyszert: egy szelet friss kenyeret vastagon megolajozva, egy szelet sonkával és manchego sajttal.
- Nem vagy jól, úgyhogy nem teszek rá paradicsomot. Különben sem vagyunk katalánok. Meg amúgy is beteg vagy.
A gyomorpanaszok olivaolajjal történő orvoslása akkoriban kilógott a világképemből, de úgy éreztem, ennyi kockázatot vállalhatok.
Aztán tényleg jobban lettem.
Valószínűleg azért, mert nem ettem paradicsomot a kenyérhez.
Spanyol barátaim mind lelkesen magyarázzák ma is, milyen jó az olivaolajuk.
- Még az olasznál is sokkal jobb! - mondják, majd szomorúan hozzáteszik:
- De az olaszok felvásárolják és olasz címkét nyalnak rá.
- Mediterrán olaj nincs? - igyekeztem nem gasztorasszistának tünni. Hiába csinálnak Argentínában és Kínában olivaolajt, az igazi nedűt a Földközi-tenger medencéjében készítik.
Pici pohárkában sötét, nehéz illatú olaj érkezett.
Már ötféle olajba dugtam bele a nyelvem, ennek az olajnak azonban olyan íze volt, hogy tisztára söpörte ízlelőbimbóimat.
Testes volt, nehéz és hihetetlenül jó.
Furának tartottam, hogy Utahban valaki olivaolajszaküzletet nyisson, de a
serfőzde óta már semmin sem csodálkozom igazán.
- Kérek... - sóhajtottam és ismét beledugtam nyelvem a pohárba. Ha nem szégyelltem volna magam, kértem volna hozzá egy kis kenyeret tunkolni.
- Ha elfogyott és visszahozza az üveget, 15% kedvezményt kap, ha újratölti - mondta a Kereskedő és ezzel egy életre megnyert magának.
Olajbolt:
http://www.mountaintownoliveoil.com/