2010. január 17., vasárnap

Ön dönt


Utah State Capitol
Originally uploaded by ribizlifozelek

Késő éjszaka volt. A Hold békésen bámult le Salt Lake Cityre, de semmit sem látott a szmogtól. A lámpák szórt fénye beterítette a jeges, havas utcákat. Kísértetautók úsztak füstben piros fénycsíkot húzva maguk után.

A rendőr békésen hörpölte kávéját, amikor meglátt egy imbolygó autót. Szűk volt neki a négy északra menő sáv. Meg a szembejővő négy is.

Villogó fel, autót megállít. (A párbeszédek nagyjából így hangozhattak el, nem tökéletes átírások.)

- Jóestét kívánok!

- Jóóóestééét - alkoholbűz dől az autóból.

A részegen vezetést mindenütt keményen büntetik - Utahban talán még jobban, hiszen ez egy félig száraz állam. A mormonok elvben nem ihatnak alkoholt, a többiekért nem kár.

Akit részegen volán mögött találnak, első alkalommal minimum 48 órára bezárják - vagy választhat ugyanennyi közmunkát, esetleg hosszabb háziőrizetet. 120 napra bevonják a jogosítványt. Ja, emelett leglább 700 dollárt kell fizetni és el lehet járni mindenféle terápiára.

Másodjára leglább tíz nap börtön vagy közmunka - esetleg házi őrizet -, leglább nyolcszáz dollár büntetés, két év jogosítványbevonás. Emelett három évig az autóba felszerelnek egy kütyüt, ami elemzi a sofőr lélegzetét és ha alkoholos, blokkolja az indítómotort.

A harmadikat már nem is írom le.

A rendőr nézte a részeg sofőrt, ismerősnek tünt az arca, bár kicsit szét volt csúszva a piától. Még nezte egy kicsit, belevilágított a szemébe, megnézte a papírjait és már tudta, kit állított meg.

- Uram, menjen egyenesen a járdaszegélyen! - ez a nevetségesnek tűnő feladat a józansági teszt. A részeg ember általában nem tud egy vonalon egyenesen menni. A sofőrnek sem sikerült tökéletesen.

- Fújja meg uram a szondát - a szondát nem kötelező megfújni, de ha valaki nem hajlandó szondát fújni, kötelező letartóztatni és egy időre bevonják a jogosítványt, de a sofőrnek nem lesz priusza.

- Nem fújom meg!

- Uram, le van tartóztatva.

Így tartóztatta le a rendőr Sheldon Killpack-et, a utahi szenátus mormon tagját, a konzervatív többség vezetőjét. A férfitől letartóztatása után vért vettek, majd háziőrizetbe vették.

Utah State Capitol

Utahban a szenátoroknak csak az ülésszakban, az előtt és az után 15 nappal van mentelmi joguk. Most azonban hamarosan összeül a ház. Killpack hivatkozhatott volna mentelmi jogára, de nem tette. Akkor sem, miután kijózanodott és beszélt ügyvédjével. Gondolkodott egy napot, majd lemondott a frakcióvezetésről és szenátori székéről is.

Killpack, akinek a beceneve Kill6Pack lett, döntött (sört és le). Aztán lemondott.

Sokan azt mondják, pár év múlva majd indul a választásokon - de az majd a választók döntése lesz.

Utah State Capitol


A történet itt folytatódik.

6 megjegyzés:

Ypszi írta...

Ez a blokkolódolog miért csak a második után van? Én alapból igy árusitanám az autókat!

(a leglább visszatérő motivum nálad - bocs:)

ribizlifozelek írta...

En is ugy arulnam :)

De van egy megengedett veralkoholszint - egy pohar sorrel/borral meg lehet vezetni.

Parmezán írta...

minden ilyen blokkolás veszélyes, és bizonyos helyzetekben többet árthat mint használ. Példa az, amikor az autó nem indul addik, míg az övet be nem csatolják. Egy fickót le akarták kapni, beugrott az autójába hogy eltűzzön, de az autó nem indult: kiszedték az autóból.

Nem lehet abban bízni, hogy a vezető tudja mit csinál?

Ziebi írta...

Nagyon helyes! :)

ribizlifozelek írta...

Parmezan, egyes helyzetekben veszelyes lehet a soforre, de legalabb a kozossegre veszelyes (alkoholizalo) autovezetot kordabantartja.

ribizlifozelek írta...

Pont ma olvastam:

http://index.hu/bulvar/2010/02/09/ittasan_vezetett_a_vizelos_rendortabornok/