2012. március 9., péntek

EPIC kóstoló

Cantina

- Sörfőzde? Itt? - V nagyjából úgy nézett, mintha kóser szalonnáról beszéltünk volna.

Salt Lake City nem a söréről híres. A “utahi sör” kifejezés nagyjából úgy hangzik, mint a mekkai borászat.

A szigorú külső azonban szomjas belsőt takar: a városban jópár családi sörfőzde üzemel és többféle különleges sört lehet kapni. Az egyik ilyen sörfőzde az Epic.

Az Epic kicsi. Nagyobb lakóautókat is láttunk már. Két szoba, egy raktár és egy spejz az alapterülete. A kamra a bár. Az egyik szoba a sörfőzde, a másik szoba a bolt és a pénztár. A falon hűtőszekrényben sorakozik a kínálat, a cég több tucat söre.

A miniatűr kisszobában pedig azok, akik foglaltak időpontot, igazi sörkostolón vehetnek részt. Az egész úgy működik, mint egy borkostoló, ahol a borokhoz értő emberek gyűszűnyi poharakból borcseppecskéket hörpölnek és elismerően csettintenek hozzá, majd büdös sajttal, dióval, almával tisztára törlik ízlelőbimbóikat és jöhet a következő bor.

Na, az Epic ugyanezt csinálja, csak sörrel.

A vendégsereg - maximum öt fő, mert több szék már lapjával se fér el a bárban - megnézi a sörlapot. Rendel. Ezt követően falatkákat eszik és gyűszünyi poharakból Epic söröket iszik.

A következő sör egy kissé karcos, habos évjárat, sivatagi napon érlelt komlóból - mondaná a sörmester, de nem mondja, csak tölt egy gyűszünyi adagot, akkorát, ami a legkisebb pálinkás poharakban is elörpülne.

- Tölgyfahordóban érlelt almaízű világos sör... - falatka.

- 9% alkoholtartalmú Brainless... - falatka.

- Kávés csokoládéízű barnasör... falatka.

Aztán jön a falatka és a következő sör a végtelenségig.

Az Epic az egekbe emeli a sörkostolás tökéletesre fejltesztett művészetét és félig-meddig lenézett sörből luxusterméket csinál. Amit nem kell kiköpni.

- Nem hittem volna, hogy Salt Lake Cityben bukkanok rá a tökéletességre - sóhajtott később V.

- Remélem, nem a mormon Templomra gondolsz? - kezdtem el aggódni.

- Nem. De ha egyszer lesz pénzem befektetni, nyitok egy sörkostolót Madridban.

Paza Mayor


Ez itt a reklám helye: EPIC.

Mivel Utahban vagyunk, belépés előtt mindenki írja be születési dátumát, nehogy kiskorúként berugjon a sörök látványától.

Nincsenek megjegyzések: