2008. június 7., szombat

Ideiglenesen üzemen kívül - 2002 óta


Since 2002
Originally uploaded by ribizlifozelek

Pár hónapig Magyarországon leszünk. Ez alatt az idô alatt Utah helyett arról írunk, milyen itthon. Mi tetszik es mi nem. Mi lepett meg és mi nem. Tudom, Kelet-Európa alapszabálya, semmin sem szabad meglepôdni, és mindent el kell fogadni úgy, ahogy az Úristen megteremtette és/vagy a Turul kitojta, de akkor is fenn szeretném tartani magunknak a morgáshoz való jogot.


Benéztem a Bazilikába. A Bazilikát a turistaprospektusok mindennek elmondják. Milyen szép. Milyen szépen helyre van állítva. Ráadásul milyen modern: kerekesszékkel is megközelíthetô.

És mennyire magyar - teszem én hozzá.

A mozgáskorlátozott liftet az utolsó 1983-2003-as helyreallítás alatt szerelték be és 2002-ben nyitották meg. A liftet a magyar állam szponzorálta. (Már meg nem mondom, melyik állami szerv fizetett 7.6 millát azért, hogy megépüljön ez a csoda, de mindegy.)

Aztán ott állt a Bazilika, végre az egyházé volt és végre volt liftje. Mondom 2002 áprilisa volt.

Persze a drága liftet nem merték holmi "nyomorékra" bízni, ezért szólni kellett, hogy jöjjön a kulcsos ember. Nem Szent Péter, hanem az az ôr/templomszolga, akinél a kulcs van. Természetesen a kulcsos ember - Szent Péterhez hasonlóan - fennt volt. Ha nem is a Mennyekben, hanem a lépcsôsor tetején. Ha jön (izé, gurul) a mozgáskolátozott, ugorjon már fel a lépcsôsor tetejére, szóljon, hogy hozza már le valaki a liftet és vigye ôt fel.
Csengetni a lelekért szoktak és nem a liftért.
A templomszolga morgott, de jött. Egezen 2002 decemberéig, amikor elromlott a lift.
Megdöglött.
Persze, erôol nem szóltak, csak ha valami oktondi rokkant valahogy be akart menni.
A szóvivô (vagy ki) asszondta, hiányzik egy drága alkatrész, sokba van a lift, többe került a javítása, mint a felszerelése.

Közben eltünt a réztàbla a kapu alól. Az a kis táblácska, ahol elmondták, melyik állami szerv fizette a lift felszerelését. Valamikor 2007-2008-ban elhelyezték a fenti cetlit a liften. Természetesen fenn, hogy a potenciális használók véletlenül se láthassák. Reménykedjenek. Csorgassák a nyálukat. Talán meg is gyógyulnak, mire leér a lift. Viszont ha ez bekövetkezne, ne feledjék a csodás gygóyulást megköszönni a Bazlilikának.

Nincsenek megjegyzések: