2010. augusztus 31., kedd

Esztergomi séta


Parish church and cathedral
Originally uploaded by ribizlifozelek

Esztergomban több éve látom, hogy helyreállították a Dunával párhuzamos Berényi Zsigmond utcát - mégis, több év alatt nem jutottam el az utcácskába.

Az őszi idő most meghozta az alkalmat.

Esztergom

Az utca a középkori városfalat követi a Dunaparton. A házak vízfelöli oldala sokszor maga a várfal. Az Erzsébet-parkból sokkal jobban látszik a fal. Egykor a mai bazilikától és a fellegvártól falak ereszkedtek alá, hogy védjék a Vizivárost és a fellegvár vízutánpótlását. (Hasonló falakat találni Visegrádon is az erdőben.)

Esztergom

Sokszor panaszkodunk, hogy Magyarországon alig maradt középkori hangulatú város - pedig Esztergom e negyede ilyen. Málló kőfalak, rejtélyes alagutak és szűk sikátorok jellemzik ezt a városrészt. Meg a meredek Macskalépcső, ami a bazilikától ereszkedik le a folyamig.

Esztergom

Nemcsak az utcát hozták helyre, hanem helyreállították az Özicseli Hassan dzsámit is és elkezdték kiásni az egykori Malombástyát is. A bástya forrásai látták el vízzel a malmot és, ami még fontosabb, a várat.

Ezeket az épületeket elnyelték a későbbi építkezések.

Esztergom

Most kiszabadítják őket évszázados börtönükből.
Más most remekül néznek ki.

Ha a főtéren lett volna valami élet, ott ültünk volna le megbeszélni a látottakat. Sajnos Esztergom főtere meleg nyári estéken annyi az élet, mint Robinson szigetén. Az egyedüli társaságot itt a szúnyogok jelentik.

Esztergom

Párkányba nem volt kedvünk átmenni, így felmentünk Dobogókőre.

A kilátás elképesztő volt. Egy jeges szélroham fellebentette a nyirkos ködött és pár másodpercre megláttuk a Dunakanyart. Gyönyörű volt, főleg, mert az Eötvös menedékház nyitva volt. Csak mi ültünk benn.

Egy-egy kávét kortyolgattunk és egy Stephen King horrorsztoriba képzeltük magunkat.

Dobogókő

Nincsenek megjegyzések: