2010. július 27., kedd

Kerekítés


Business
Originally uploaded by ribizlifozelek

- Mikor lesz Eurótok? - kérdezte külföldi ismerősöm.

- Három év múlva - felelte. Három éve ugyanezt mondtam neki. Válaszomra ő is emlékezett:

- Minnél később annál jobb - legyintett - annál később kerekítik fel nálatok az árakat.

Több Euro-zónába tartozó országban láttam, hogy az átállás az élet bizonyos területén radikális áremelést jelentett. (Általában ezek az országok - Spanyolország, Portugália és Olaszország - Hazánkhoz hasonlóan félig "harmadikvilágbeliek" a szabályok és törvények értelmezésében.

Sagrada Familia

Az áremelkedés Spanyolországban fura módon jelentkezett. Az áram, gáz, villany, a tartós fogyasztási cikkek ára változatlan maradt.

Az egyszerűbb, filléres dolgoké, mint egy kávéé, süteményé, söré pedig elképesztően megugrott.

Egy kávé egy átlagos helyen száz pezeta volt. Átszámítva ez hatvan eurocentet jelent. A kávé ára azonban a közös pénz bevezetésével egy Euro lett.

Ice coffee

Van egy elméletem. Lehet, hogy egy közgazdasági végzettségű szakember ökörségnek nevezné. Lehet, elmondaná, XY ezt már kitalálta. Nem tudom. De úgy érzem, az elméletem működik.

Minden pénznek van egy "minimális fizetőeszköze", ami ér valamit, amiért lehet valamit venni. Ez a legkisebb olyan forgalomban lévő pénz, amivel önmagában lehet valamit kapni. A kisebb értékű pénzek csak a váltópénz szerepét töltik be.

Száz pezetás érméért adtak egy kávét. Ez a "minimális fizetőeszköz". Az Egyesült Államokban a "minimális fizetőeszköz" az egydolláros.

Spanyolországban az Euro bevezetésével nem hatvan centért hozták a kávét, ott a feketeleves jött: az ár felment, felkerekedett egy Euróra.

Szerintem nálunk is ez lesz: a száz-kétszáz forintos kávé ára egy Euró lesz.

Ennek ellenére várom az Eurót. Inkább a brüsszeli eurokraták bénázzanak a forinttal, mint a magyar politikusok - akik, ebben biztos vagyok - az Euro bevezetésekor folyamatosan tagadni fogják a kerekítés létét.

Death Star

Nincsenek megjegyzések: