2010. július 29., csütörtök

Lángosevés


Langos
Originally uploaded by ribizlifozelek

Ha hazajövünk, mindig eszünk párszor lángost. Bevallom, néha reggelire is.
Amióta egyszer reggelire lecsúszott egy pacal a torkomon, már nincsenek erkölcsi aggályaim. Ha lángos van reggelire, akkor lángos van reggelire. Legfeljebb nem ebédelünk délután ötig.

Néha csináltam lángost Utahban, de az elkészítés és az elfogyasztás örömét beárnyékolja a hosszú szellőztetés és a még hosszabb takarítás. Igazából én nem is tudom eldönteni, hogy a lángos evésével vagy az elkészítésével disznózom jobban össze magam és a környezetem.

Itthon viszont a "tésztafeszítő kisiparos" (Hofi) mindent megcsinál, nekünk csak enni kell és mosakodni.

Pátyon van egy nagyon jó lángosos. Yodával néha reggel elszaladunk hozzá, veszünk egy halom lángost (tejfölös, kapros juhtúróst, meg töltöttet) és el vagyunk látva egész napra. Ritkán tartunk lángosnapot, de akkor nagyon.

A lángosos ember nyitvatartása kicsit rendszertelen. A cég hajnalban nyit (a lángos még mindig a melósok étele, bár árának emelkedésével az úri közönség is egyre nagyobb számban fogyasztja.) A bolt néhe tízkor, néha nyolckor zár. Reggel. A lángos itt még mindig a koránkelők étele.

Finom, friss és olajos. Meg hajnali. Ilyenkor még a munkások sem érkeztek meg a budapesti útfelújításra, hogy az utazás fáradalmait lapátjuk nyelére támaszkodva kipihenjék.

A lángosok mestere precíz ember. Ha kettőnél több lángost viszek el, akkurátusan becsomagolja a finomságot. Ráírja a csomagolópapírra, mi van benne (pl kolbásszal töltött lángos). A töltött lángosokra zölddel, a hagyományos lángosokra feketével ír.

Ezután a víz- és zsírhatlan papírba csomagolt finomságot még egy zacskóba is teszi.
A lángos mindig frissen készül. Lehet látni a sok embert, amint vár - velünk együtt.

Megéri várni. A lángos friss, finom és egészségtelen. Mi kell még a boldogsághoz?

6 megjegyzés:

Romesz írta...

fini kaposztas langost nyugottan kuldhetsz

Pyry írta...

Most utállak. :)))

De most hogy ennyien leszünk itt SLC-ben magyarok, csinálhatunk lángos napot. Nekem mindig az a bajom, hogy ki fogja megenni azt a sokat ami egy adagból kijön? De ha leszünk rá heten... :)

Marcsi írta...

Utallak

Marcsi írta...

Es ez nem a landosnak szolt....
:DDDDDDDDDDD

ps... csurog a nyalam... SZO SZERINT

ORsi írta...

én csak is a fokhagymás-tejfölöste-sajtosat szeretem, de azt nagyon.

de mindegy, akkor is tényleg kiálhatatlan ez az írás. a fotóról nem is beszélve ;-)

ribizlifozelek írta...

Akkor eszem meg egy langost.