2010. szeptember 17., péntek

Budapest - 1938


Parliament
Originally uploaded by ribizlifozelek

James A. Fitzpatrick író szeretett volna lenni, de filmrendező lett. Főleg dokumentumfilmeket készített. Az MGM számára utifilmeket forgatott Traveltalks címmel: ezek rövid, hét-tíz perces filmek, egy részük színes. Fitzpatrick Budapesten is járt és elkészített egy bő nyolcperces filmet.

Mindez 1938-ban történt.

Elképesztő végignézni az amerikai rövidfilmjét. A szöveg hallatán először nekem az jutott eszembe, hogy a magyar turistaipar azóta se talált ki jobbat - ugyanazt szajkózzuk.

A képek pedig döbbenetesek. Hajlamosak vagyunk azt hinni, régen minden jó volt, az elhanyagolt homlokzatok az elmúlt negyven év örökségéhez tartoznak.

A békebeli Budapest alig különbözik a maitól. Jobban megnézve a mozik,még azt is látni, hogy egy csomó épület homlokzata ugyanolyan füstös és lepukkant, mint ma. A Bazilika kupolája (40 másodpercnél) ugyanolyan sötét, mint tizenöt éve volt. A Parlamentet állványerdő övezi (54 másodperc). A Mátyás templom és a Jezsuita egyes részei feketék a koromtól (4.22).

Fishermen`s Bastion

Vannak változások is: a pár pillanatra felvillanó dunaparti szállodasor klasszisokkal jobb, mint amit Fintáék alkottak a helyére (27).

Hotel Marriott

A Vár esetében is látni, hogy a barokkos lépcsősor, kupola és a kertek mennyivel jobban néznek ki a mainál (3.28).

Royal Palace

Azzal viszont, hogy a levéltár tornyát eltüntette az idő, valószínűleg jobban jártunk.

National Archive

A cigányzenészek 1938-ban is ugyanolyan jól húzták, mint, ma.
A margitszigeti uszodák lenyűgözőek. A baloldali közlekedés pedig a csodás Erzsébet hídon nagyon érdekes látvány.

Elisabeth bridge

Nem szeretem azt mondani, hogy régen minden jobb volt. Nem így van. Nem jó a túlzott nosztalgiázás. De volt valami, ami nagyon kellemesen meglepett. Amit ma nagyon nehéz elérni vendéglőkben. Van, ahol sikerül, de azt hiszem, általában nem egyszerű megszerezni. Ami régen valószínűleg tényleg jobb volt.

A pincérlány 4.51-nél egy kancsó jeges viznek látszó tárgyat szolgál fel.

Nincsenek megjegyzések: