2010. szeptember 7., kedd

Siklósi séta


Siklos
Originally uploaded by ribizlifozelek

Siklós bizonyos szempontból csalódás volt.

A város gyönyörű.
Az emberek kedvesek.
Az épületek szépek.

Police station

A város maga azonban rosszabb állapotban volt, mint vártam. Azt hittem, olyan tip-top városkát látok majd, mint Villány.

Arra számítottam, hogy mivel Pécs az EU egyik kulturális fővárosa, Siklós igyekszik kicsinosítani magát a várható turistainvázióra. Esetleg elterelik a forgalmat a központból, rendezik a parkolás helyzetét (pl kiteszik a táblákat, hogy pontosan hol is kell fizetni a parkolásért), helyrepofoznak pár homlokzatot és megcsinálják a járdákat.

Tenkes Áruház

Tévedtem.

Tolókocsival nagyon nehezen lehetett a hatalmas szintkülönbségeket leküzdeni. Igaz, így kevésbé figyeltünk a pergő vakolatra és a szemerkélő esőre.

A vár környékén több utca nagyon szép lett, de a vár még novemberig épül.

Castle

A vár körül elterülő parkot rendben tartották, de az emlékművek omladoztak.

Siklós

A városban a legjobban a gyönyörűen helyreállított mecset tetszett.

A mecsetet a kilencvenes években helyreállították. A lakóházban évszázadokig rejtőző mecsetet zseniálisan építették újjá.

Malkocs Bey Mosque

A teremőr szerint a boszniai háború idején egy ideig a múzeum ismét imaházként működött. (Külön köszönet a hölgynek türelméért: egy tolókocsival és egy kutyával nem volt olyan egyszerű összeszervezni magunkat a látogatáskor.)

Malkocs Bey Mosque

Rajtunk kívül nem sok turistát láttunk: egy német turistabusz próbált meg eljutni a várhoz, ám a sofőr az idegenvezető dühös mutogatása ellenére nem volt hajlandó befordulni a "busszal behajtani tilos" táblával ellátott utcába, így az űrhajó szerű jármű elsuhant a határ fele. Pár perc múlva ismét felbukkat, az idegenvezető ismét mutogatott, a sofőr azonban fejét csóválta: a behajtani tilos tábla innen is jól látszott.

A vár különben is zárva volt.

Az űrhajó felgyorsult és elsuhant, mi pedig visszakerültünk a nyolcvanas évekbe.

Siklós

Nincsenek megjegyzések: