2011. június 23., csütörtök

Az ügynök - ingatlanos Utahban

Weeks for sale

- Mi az a gyönyörűség?

- Répatorta. Kérsz?

- Nem.

Így találkoztunk egy teázóban B-vel, aki az ingatlanügynökünk lett.

Teapot

Szinte mindent ügyet magunk intézünk, de egyértelmű volt számunkra, ha lakást vagy házat szeretnénk venni, szükségünk van egy ügynökre. Nélküle az eladó házak ajtaját se tudjuk kinyitni. Az, hogy nem ismerjük a helyi adásvételi szokásokat, törvényeket, hab volt a (répa)tortán.

Utahban az ingatlanos jutalékát (3%) a vételárból kapja. Ha magunk próbálkozunk, erre hivatkozva 3%-ot lealkudhatumk az árból és szenvedhetünk. Nem tudjuk például, minek mennyi a piaci ára. Azt sem, mennyit szokás alkudni. Egyelőre a helyi ingatlanos zsargont se ismertük. Ekkor még nem tudtuk, ha valamit úgy hirdetnek, hogy tons of potential, az azt jelenti, hogy egy olyan romot árulnak, amihez képest a sóval behintett Karthagó egy kulcsrakész palota. A great fixer upper helyrehozásához pedig egy közepes mexikói kisváros lakosságát kell szerződtetni. Az artistic house pedig takarhat egy Lady Gagába oltott Salvador Dalít vagy valami még szélsőségesebb ízkésficamot.

Winchester House

Az ügynöktől általunk beállított paraméterek alapján naponta kapunk frissítést a szóbajöhető ingatlanokről. Ha valamelyik listázott hely megtetszett, elvitt oda minket és megnéztük. Természetesen használhattuk cége adatbázisát és szabadon kereshettünk benne.

Az ügynök utánanéz a ház történetének is. Megtudhattuk, hogy én házam, az én váram jelmondat abban a specifikus esetben egy termeszvárra utal-e. Egyszer B szólt, hogy a kinézett házat inkább hagyjuk békén, mert a tulajdonost épp pereli az előző vevőjelölt.

Új távlatok nyíltak meg előttünk a B-vel töltött órák alatt. Olyan távlatok, amikre szükségünk volt a házvásárláshoz, de amikre egyéként annyira voltunk kiváncsiak, mint jóérzésű kispolgár az ebolára. Ingatlanjog. Építési szabályzat. Telekadó. Adásvételi jog. Bankkölcsön. A szerződés kötés. A szerződéskötés menete. Tulajdonilap-biztosítás. Múszaki ellenőrzés.

White House

B tájékoztatott minket az ingatlanok korábbi áráról is. Ezek mind nyilvános információk, tehát egy kellően eltökélt vásárló a 3% alku reményében belevághat az információvadásztaba, de mi nem akartuk tanulással, főállású lakáskeresőként eltönteni a következő pár évet.

Mint kiderült, ügynökünk az igértnél sokkal többet tett. Mivel mérnökből küzdötte le magát ingatlanossá, minden meglátogatott házról előadást tartott. Időnként olyan megjegyzéseket tett, hogy erre a házra hamarosan új tető kell vagy erre az alapra hamarosan új ház kell. Elmondta, mik a várható költségek.

Valamennyire felkészített minket a vásárlással járó kötelezettségekre és egyéb költségekre, ráadásul tartott pár gyorsalpalót a házfelújítás rejtelmeiből is.

Winchester House

- Mire gondoltok? - kérdezte első alkalommal B. Én speciel répatorta helyett csokitortára gondoltam, de ő lakásokban utazott. (Meg egy Lexusban, de ez is más kérdés.)

- Lakást, két hálószobával, autóbeállóval, villamoshoz közel.

- Cottage, condo, bungalow, mother in law, town home, twin, twin house vagy esetleg mobil home? - tért rá az indiszkrét kérdésekre B.

Ekkor tisztáztuk, mi családi házra gondolunk, stílusbeli megkötés nélkül és ekkor továbbléphettünk.

9 megjegyzés:

Ziebi írta...

Tegyétek el a számát :)

Boston2 írta...

Hasznos az ilyesmi.

Én az autóhirdetéseket böngészve jöttem rá arra - azon túl, hogy minden kocsi "runs and drives smooth, nice condition", ami persze nálunk is többnyire így van - hogy az itteni autósoknak fingja nincs arról, milyen autót vezet, úgy értem, mi rajta a fontos és mi nem.
Saabot akartam venni, olyan 7-10 év körülit, mivel én magam 97 óta csak Saabokat hajtok, már az ötödiket, amit sajnos otthon kellett hagynom, elég jól tisztába vagyok a kritikus pontjaikkal, típushibáikkal, tudom, hogy a vezértműlánccsere 200e km-körül igen ajánlott, a DI panelek 40-60e km-t bírnak, stb.
Itt húsz hirdetőből talán egy megemlítette, hogy ez a dolog például nemrég cserélve volt és az autó 6e mérföldenkén kapott olajcserét, ami lényeges.
A többi csak arról írt, ami teljesen irreleváns volt számomra: power steering, power windows, power sunroof, power minden... hát persze, az összes USA-ba eladott Saab ilyen volt abban az időszakban, ezt teljesen fölösleges megemlíteni, az ember 1 perc alatt megtalálhatja a neten, milyen felszereltséggel adták el az akkori modelleket.
És persze a képen észrevettem a nem gyári kipufogóvéget, a nem gyári felniket, a rosszul illesztett lökhárítót, ami törésre utal, stb.
Fura volt, mintha nem is érdekelné őket, hogy eladják, sokan elintézték egy mondattal a leírást, volt olyan, aki éjszaka készült képet rakott fel, ahol csak a lámpák látszottak.
Annak idején, mikor otthon kerestem házat, én is összeállítottam magamnak egy kisszótárat.
"Körpanoráma" a semmi közepén van, kinn a pusztában.
"Jó közlekedésnél" fél óra gyaloglás a busz vagy vasút
Ugyanez városban: A legforgalmasabb, legbüdösebb, legzajosabb részeken
"Frissen felújított" már dobta le a vakolatot a penészes fal, de egyszer ráfestettek.
"Ősfás kerttel" van néhány kókadozó növény is
"Fiataloknak, új házasoknak kiváló" szűk kis lyuk
"Új, elegáns lakóparkban" mocskosul drága, és folyton veszekedni kell a kivitelezővel a rengeteg garanciális probléma miatt
"Megfizethető alternatíva" romos, lepukkant, vacak helyen
stb.

Boston2 írta...

Az a teáskanna csak nem ott van a Starbucks bejárat fölött a bostoni Government Centernél? :)

Jó Sir Robin a bátor írta...

és amúgy az ingatlan forgalmi értékének hány százalékára ad a bank hitelt?

ribizlifozelek írta...

Ziebi, eltettuk!

Boston2, ha autot akarsz venni, a CARFAX-ot nezd meg. Fizetos szolgaltatas, de az auto egesz biztositasi tortenetet latod (cegauto-e, stb):
http://ribizlifozelek.blogspot.com/2008/10/carfax.html

A teaskannat eltalaltad:
http://ribizlifozelek.blogspot.com/2011/01/az-orias-teaskanna.html

Sir Robin: valtozo. Az altalanos a 20% onresz - 80% hitel. A minimum altalaban 3-5%, de lattam 0%-os ajanlatot is.

A verhetetlen ajanlat azonban spanyol, a nagy hispan ingatlanlufi kipukkadasa elottrol: 110% hitel. Amikor megkerdeztem, mi az a 10%, azt mondtak, be is kell rendezni a hazat.

Jó Sir Robin a bátor írta...

Hát az elég baráti. Egyszer én is majdnem beleugrottam még odahaza. Aztán kiderült, hogy a lakás "menekülési értékének" (vételár ~60%) 80%-át finanszírozták volna, pláne japán yen-ben.

Boston2, nekem az összes meglátogatott kereskedő ingyen megmutatta a carfaxot, le is beszéltem magam egy néhai bérautó micuról..

Boston2 írta...

Sir Robin:
Én összehaverkodtam az itteni Saabos vezérképviselet szervizfőnökével, és ő nagyon intett, nehogy kereskedőtől vegyek. A legtöbb kereskedő nem ért a Saabhoz.
A Saab kicsit különc jószág, van néhány kritikus dolga, amihez konyítani kell, és a Carfax csak egy dolog, azt megtudthatom, volt-e törve, de semmit nem mond a kocsi motorikus állapotáról és karbantartásról. Azt csak egy alapos állapotfelmérés döntheti el, aknán megvizsgálva a lengőkarokat, felemelve az autót megnézni a futómű, a motortartó bakok, a kipufogó állapotát, kompressziót mérni a hengerekben, lekérdezni a TECH2 gyári diagnosztikai műszerrel a hibakódokat, szakértő szerelővel meghallgatni a motorhangot, leszedni az olajteknőt és megnézni a szűrő meg az olaj állapotát.
Enélkül lutri. Legalábbis én nem vennék ismeretlentől, kereskedőtől meg pláne.

Jó Sir Robin a bátor írta...

ok, a carfax csak 1 azon lehetőségek közül amelyek segíthetnek. Sajnos sokan nem tehetjük meg, hogy minden autót ami megtetszik félig szétszedünk. Nem is értünk hozzá stb. Azt mondják egyébként, hogy az ember válasszon egy típust és egy évjáratot és próbálja ki mindet ami eladó épp, és akkor legalább a saját szubjektív benyomásai alapján van esélye jobbat választani. Amúgy én is épp a KRESZ vizsgára készülök, sok sikert neked is :)

ribizlifozelek írta...

Sir Robin, sok sikert a vizsgahoz!

Boston2, mi pont ezert valasztottunk tucatautot, amit mindenutt tudnak szerelni. Vasarlas elott bevisszuk barmelyik szervizbe, 30-40 dollaerert atnezik es tudjak, mit kell keresni (nem az inditokulcs helyet, mint a SAAB-ban :)