2011. június 9., csütörtök

Epres rebarbaralekvár

Rhubarb

- Ne tedd el!

68 doboz vett körbe, tornyosult fölém. Kezemben megállt a befőzőkönyv.

- Meg kell írni a rebarbarás eperlekvár receptjét. Megígérted Zs-nek. Ebben a könyvben van a recept.

- Tényleg - Zs most csuklani fog.

- Epres rebarba vagy rebarbarás eper?

- Mindegy. A lényeg, hogy finom.

Ebben maradtunk.

Canning

Epres rebarbaralekvár

- 2 pohár eper (kicsire összenyomva)
- apróra vágott rebarbara
- citromlé
- 57 g gyümölcspektin
- 5 és fél pohár cukor
- 8 negyedliteres befőttesüveg
- Cimke a befőttesüvegre

Kalocsa

1. Egy hatalmas edényben összekevertük a rebarbarát, a citromlét és az epret.
2. Hozzáadjuk a pektint és addig keverjük, amíg fel nem olvad.
3. Felforraljuk.
4. Hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Közben, ha nem akarunk karamell-ízt adni a lekvárhoz, érdemes folyamatosan kevergetni a masszát.
5. Egy percig nagyon nagy lángon forraljuk.
6. A forró lekvárt előmelegített üvegekbe töltjük és fél centi helyet hagyunk az üvegek tetején.
7. Letöröljük a befőttesüveg peremét. Lefedjük.
8. A lezárt befőttesüvegeket tíz percre lobogó vízbe merítjük.
9. Eltesszük.
10. Megesszük.

Garlic Jelly and Strawberry with Rhubarb

10 megjegyzés:

Csilla írta...

Ez nagyon fincsi lehet, talán ki is próbálom, Gyuszi szereti a rebarbarás dolgokat. De lenne egy kérdésem! Mi az a gyümölcspektin. Bocsi, de még életemben nem hallottam róla!

Névtelen írta...

Egy hetet késett a recept, ezért más recept alapján készitettem el. A külőmbség, hogy vaniliás cukrot is tettem bele, és nem tettem gyümőlcspektint, amit nem is tudom hogy micsoda.
Nagyon finom lett, egy üveggel már elfogyott.
Vigyázat, amikor el kezd forrni, állandóan keverni kell, mert ha nem kifut.

monika76 írta...

Én gyömbéres rebarbaralekvárt szoktam készíteni, de ezt is kipróbálom, nagyon kellemesen hangzik.

ribizlifozelek írta...

A pektin novenykivonat, amit zselesitonek es stabilizalonak hasznalnak. Pektin gyakorlatilag minden Novenyben van, amit megeszunk.

A pektin gyumolcsokbol es sargarepabol is keszulhet. A pektin kodneve E440. Azt hiszem, a vastagbelben felszivodo pektin csokkenti a szervezetben felszivodo koleszterin mennyiseget.

globalgrover (Orsi) írta...

garlic jelly????? az meg mire jo? :-)

Boston2 írta...

Köszi!

Épp tegnap néztük a Whole Food-ban, nem tudtam elképezelni, mi ez a hosszú izé, de kedvesem tudta, hogy rebarbara.
Majd kipróbáljuk. :)

Csilla írta...

Köszönöm szépen a választ! Tegnap kerestem rebarbarát, nem volt, pedig meg szeretném csinálni ezt a finomságot! Na, majd kedden!

Barbara írta...

Pektint itthon például a Haas és a Dr Oetker gyárt: "Dzsemfix" és "Dzsemfix-extra" és "Befőtt-tartósító" néven, de néhány gasztroblogger szerint a Culinaris nevű műintézményben simán "pektin" néven is kapható pektin ;)
Én legutóbb sárgarépa-dzsem ("chutney") -hez kerestem ilyent, mert mint kiderült, enélkül inkább híg szörp akart lenni a képződményem. De nem lett az :)

ribizlifozelek írta...

A garlick jelly-t husokra kenjuk. Finom.

Barbara, koszi!

Névtelen írta...

Mennyi rebarbara kell a lekvárhoz? Mintha lemaradt volna a mennyiség.
Marianne