2011. május 19., csütörtök

Az amerikai ingatlanos lakatja

Biertan

(Megjegyzés: a fénykép illusztráció.)

N-ék árulják a házukat. N. és férje öt éve vettek egy roskatag, régi házat Salt Lake City egy csendes mellékutcájában jelenlegi lakásunk mellett. Rengeteget dolgozatak a házon és mostanra az épület pár apróságot leszámítva tökéletes lett. Mondjuk a vendégszobába csak a fürdőszobán át lehet eljutni és a pincében valamelyik tulajdonos úgy harminc éve ki szerette volna váltani az egyik tartógerendát, de csak a fűrészelésig jutott - de a ház még áll, a tartógerenda úgy látszik, senkinek sem hiányzik, majd a következő tulajdonos befejezi az elkezdett munkát.

Haz tuzcsappal

N-ék hamarosan elköltöznek. N-ék okosak, meg se próbáltják maguk eladni a házat. A házat ingatlanügynökük árulja. Ha az ügynökük vagy egy másik ügynök jön, ők szépen elosonnak és csak a macskát hagyják hátra, hogy vigyázzon az épületre.

Eleinte nem értettem, hogy jutnak be a vevők az épületbe: N-ék ingatlanosára még csak-csak volt magyarázatom. N adott neki egy kulcsot. De vevők jöttek saját ügynökükkel is és simán bejutottak.

Master Lock 5400D Select Access Key Storage Box with Set-Your-Own Combination Lock, 1-Pack

Mint megtudtam, a megoldás az ingatlanos lakat. (Nem tudom, a realtor lock box-ra van-e magyar szó.) A módszer hatékony és egyszerű.

For sale

A ház kulcsait elhelyezik egy hatalmas lakat formájú dobozban, amit valahol a házhoz lakatolnak. A dobozt csak kikódoló készülékkel lehet kinyitni. Ilyen garázsnyitóra emlékeztető készüléke a bejegyzett ingatlanügynököknek van. Ők férnek hozzá a ketyeréjükkel a lakathoz és a benne levő kulcsokhoz.

Master Lock 5401D Select Access Wall-Mounted Key Storage Box with Set-Your-Own Combination Lock

Ha a ház lakott, akkor 24 órával a látogatás előtt a vevőjelölt ingatlanosa rátelefonál az eladó ügynökére, hogy mennének megnézni a házat. A vevő ügynöke ekkor rácsörög az eladóra, aki - ha van egy csepp esze - szépen eloson a megbeszélt időpontban. Jön a vevő ügynöke, rácsipog ketyeréjével az ingatlanos lakatra, kiveszi a kulcsot és szépen, komótosan megnézik a házat.

Painted Lady for sale

Ha a ház lakatlan, akkor kimarad a telefonálgatás: a vevő és ügynöke egyszerűen besétálnak, megnézik a házat. A szokásjog szerint a vevő ingatlanosa szokott egy névjegykártyát hagyni a konyhapulton (ha van konyhapult), hogy itt jártak. Ha udvarias, később rá is csörög az eladó ügynökére. Ha a vevőnek tetszik a ház, továbblépnek. Ha nem, nem.

A lényeg, hogy a regisztrált ingatlanügynökök mindig bejuthatnak az eladásra kínált házba és bármikor meg tudják az mutatni. (A régitipusú ingatlanos lakatok - lásd a fotókat feljebb -, számkódosak voltak. Ma már a lakatok nem számkódosak.) A ketyere mindig elektronikusan feljegyzi, melyik ügynök vette ki a kulcsokat, így pontosan lehet tudni, ki lopta el a nagymama ezüstkanalát a komódból.

Spoonbridge and Cherry

5 megjegyzés:

zsi írta...

Van még egy furfangos használata a lakatnak. Mikor egyszer meglátogattuk ortodox zsidó ismerősünket, csodálkozva láttuk, hogy az ő házán is lóg a lakat. Meg is kérdeztük, hogy árulja-e a házát. DE nem. Amikor péntek este a Sabbat beköszönte után érnek haza, s saját maguk nem nyithatják ki a zárat, mert ugye az már munka lenne, felbérelnek valakit, aki az "ingatlanos lakatból" kiveszi a ház kulcsát, s beengedi a tulajdonost.
Be kell látnunk, a szigorú vallási előírások állandó forrást nyújtanak a kreatív elmének, és ezzel is hozzájárulnak ahhoz, hogy szellemileg frissek maradjanak a követői.

olajbogyó írta...

pedig az utolsó mondat előtt még pont az lett volna a felvetésem, hogy akkor az ingatlanos kolléga rendszeresen házibulit tarthat a lakatlan eladó házakban :)

ribizlifozelek írta...

Zsi, ez nagyon jo!

Olajbogyo, nem valoszinu...

Boston2 írta...

Érdekes, nem ismertem, errefelé is így működik vajon? Majd figyelek, körülnézek az eladó házaknál.
Itt West Roxburyben open weekend-ek szoktak lenni, amikor a környékbeli eladó ingatlanokba megadott időpontban (általában vasárnap, ki szokták írni pár nappal előtte, meg a helyi médiában is megjelenik) előzetes bejelentkezés nélkül is be lehet sétálni az érdeklődőknek, feltehetően persze ott van az ügynökségtől is valaki.

ribizlifozelek írta...

Itt szombatonkent van open house, mert a helybeliek vasarnap templomba jarnak :)
Nekunk azt mondtak, itt az open house inkabb reklam, a legtobb hazat ugynokon keresztul veszik.

(Majd lesz rola bejegyzes elobb-utobb.)