2011. június 14., kedd

Utahi vízjog - kié az eső?

Mesa Verde National Park

- Egyes államokban nem lehet esővizet gyűjteni öntözésre, Utah is ilyen? - kérdezte P.

- Úgy tudom, lehet - feleltem.

J. másnap megjegyezte:

- Utahban esővizet se lehet gyűjteni a fura vízjogi szabályozás miatt.

Meglepődtem.

J-nek majdnem igaza volt: a délnyugati államokban nagyon szigorúan szabályozzák a vízjogot. Amikor ezeket a törvényeket száz-százötven éve meghozták, egyáltalán nem gondoltak a városi kiskerteket tetőkről összegyűjtőtt vízzel locsoló urbánus aszfaltpatkányokra. A törvényekkel a természetes vízfolyásokba jutó esővizet védték: a folyók, patakok vízhasználati jogát ugyanis részletekbemenően meghatározzák, a vizet pedig elosztják.

Colorado river near Moab

A 21. században a városi népesség újra feltalálta az esővízgyűjtő hordót. A hordók felszerelése törvénytelen volt, de se Utahban, se Coloradóban nem üldözték a "víztolvajokat". A törvényeket azonban Utahban csak 2010-ben változtatták meg.

A helyzet érdekes volt: ha valaki talál a kertjében egy aranybányát, az övé. Ha olaj fakad a rózsatő mellől, az övé. Ha ősi indián romokra bukkan a pincéjében, az övé. A felszín alatti vizekhez viszont nem férhet hozzá. Sőt, a háztetejére eső víz sem volt az övé.

A korlátozásokat 2010-ben enyhítették.

Walking in the rain

A rossznyelvek szerint azért, mert az állam egyik erős embere, Mark Miller, a megboldogult Larry Miller fia esővízgyűjtőt épített egyik autókereskedésébe. Ezzel a vízzel locsolták a gyepet és mosták az autókat. Mark a rendszer beüzemelésekor tudta meg, hogy azzal, hogy nem engedi a vizet a csatornába, bűnöző lett. Mark először az önkormányzattal egyezett meg: megkapta az esővíz felhasználásának a jogát. Ezt követően, a pletykák szerint, mozgósította politikai kapcsoltait és végül sikerült megváltoztatni az állam tövényeit. Földalatt mindenki tízezer liter vizet tárolhat. Föld felett, két, egyenként négyszáz literes vízgyűjtőt lehet használni. Ehhez engedély sem kell, de a berendezést regisztrálni kell egy webolalon.

A lényeg, hogy már szabadon lehet esővizet gyűjteni. A helyi emberijogi aktivisták most azt szeretnék elérni, hogy az alkoholárusítás ne állami monopólium legyen.

Az esővízzel könnyebb dolguk volt. A bor itt nehezen válik vízzé.

City Creek Canyon

2 megjegyzés:

Boston2 írta...

De fura... bár érthető, ha az egész történelmi hátteret nézzük.

A Dűne vízfegyelme jutott eszembe róla, bár az kicsit szigorúbb. :)

ribizlifozelek írta...

Tenyleg, ez jo osszehasonlitas!