2012. szeptember 21., péntek

Densus II

Densus

Megjegyzés: Esküszöm, nem enciklopédia szócikket írok. Komolyan. Densusra én n-nel emlékeztem, mert általában ahol olvastam -angolul- a templomról, románul szerepelt a neve. Kivéve Gerevich Tibor könyvét (A középkori Magyarország románkori emlékei, 1938), de azt rég olvastam. De ismétlem, ez egy személyes blog és nem egy lexikon. Szóval, magyarul Demsus. Románul és a nemzetközi szakirodalomban Densus. De ilyen “jottányi” különbségen ne vitatkozzunk.

Densus


- És milyen templom?

- Régi - feleltem és egy romos udvarház után bekanyarodtam egy bekötőútra, majd beálltam a szépen felfestett parkolóhelyre. Legszivesebben pofátlanul az út szélére parkoltam volna egy hatalmas fa árnyékába, de ott már két másik autó áll. Így kell szabálykövető magatartásra szorítani az utazót.

Densus

Ahogy beléptünk a temetőbe, római oszlopok darabjai közé értünk.

- Ennyire régi?

- Majdnem.

Densus

A demsusi (densusi) templom a bontásból származó építőanyagok reciklálásának mintaképe. A templomot a közeli Sarmisegetuza Ulpia Trajana maradványaiból építették fel és kicsit olyan, mint amikor valaki egy kalózhajós legóból épít űrhajót. Vagy inkább fordítva.

Densus

Van aki azt mondja, hogy a templom legbelső része a 7-8. században épült. (Tökéletes példájaként a római hagyományok továbbélésének.) Mások azt mondják, hogy a templomot a 13. század gyümölcse.

Densus

Egy valami biztos: a templom fura formáival együtt megkapó. Hosszan néztük a reciklált oroszlánokat, a több kilométerről hozott oszlopokat és a súlyos templomot.

Densus

Aztán leültünk egy római szarkofágra és nézni kezdtük a kutyakomédiát.

Densus

Nincsenek megjegyzések: