2012. szeptember 24., hétfő

Sarmizegetusák között

Ruins


- Tudod, hogy egészen másfele voltunk, mint kellett volna?

- Tényleg?

- Tényleg. A főúttól Demsus jobbra van. Tőlünk balra volt.

- Ideértünk?

- Igen.

- Ide akartunk jönni?

- Nem.

- Jó helyen vagyunk?

Ezzel nem lehetett vitatkozni.

Sarmizegetusai terveinket azonban meg kellett változtatni. Helyesebben a sarmizegetusákra vonatkozó terveinket meg kellett változtani. Sarmizegetusából három van, de ezek nem egyek és nem oszthatatlanok. Azaz kettő egybe tartozik, mint Tác-Gorsium.


View Sarmizegetusa in a larger map

A dák Sarmizegetusát Decebal fővárosát hatalmas kövekből épített erődök láncolata vesz körül. A rómaiak a második dák háborúban foglalták el a várost, majd a római hadmérnökök gondosan elplanírozták a romokat. A dák királyok fővárosa a Szászvárosi-hegyekben bújik meg, Gredistye közelében. Gredistye légvonalban negyven kilométerre volt tőlünk. Mivel autónk volt és nem helikopterünk, 73 kilométerrel kellett számolni. Ami több mint két óra autózás lett volna oda, kettő vissza és estére mi a Dunához szerettünk volna érni.

Fájó szívvel ezt a romot el kellett tenni legközelebbre.

A másik két Sarmizegetusa pont mellettünk volt: az egyik a modern falu, a másik a rom. Lehet, hogy késő volt, de nem láttunk zsibvásárt. Pedig szerintem óriási keletje lenne a Pullo és Vorenus dekorálta törölközőknek.

Amikor felvetettem V-nek, hogy nyissunk Pullo és Vorenus törölközőüzletet, csak annyit kérdezett, hogy a Legio XIII Gemina védte-e Sarmizegetusát.

- Gyakran. Általában Gyulafehérvárt védték. Alba Iuliát - tettem hozzá megelőzendő a következő megjegyzést a helyneveinkre.

De itt is voltak.

A XIII Gemina légió Cézárral kockázott a Rubiconnál és a Róma című sorozat két főszereplője is az ő soraikat erősíti. A Gemina különc légió lehetett: Asterix óta tudjuk, hogy a légiók jelképe a sas. Na, a Gemináé az oroszlán volt. A rómaiak pirosba öltöztek. Kivéve a Geminát. Ők kékbe. (A Gemina a dákó-román kontinuitás jegyében itt is maradt, legalábbis román hadseregben van egy ilyen nevű egység.)

- Bemenjünk?

- Már zárva vannak - sóhajtottam.

- És az nekünk akadály? - kérdezte V.

Nincsenek megjegyzések: