2009. augusztus 31., hétfő

Gorsium


Gorsium
Originally uploaded by ribizlifozelek

Gorsium többször is kellemesen meglepett. Mostani látogatásunk nagyon jól sikerült. Ráadásul a Mestert is beengedték. A rommezőn alig voltak látogatók. A bejáratnál kapott térképet nézegetve szinte magunkban járhattuk be a várost.

City Walls

A falakon nem lehetett járkálni - érthető módon. A maradványok némelyike Yodához mérten is kicsi volt. A Mester talán pont ezért is nagyon lelkesen fedezte fel az egykori várost.

Most még jobban tetszett nekem, mint pár éve.

City Walls

Hihetetlenek ezek a római városok: a Birodalom minden részén hasonlóak voltak. Persze a palmyrai Decumanus Maximuson nagyobbak az oszlopok, de a koncepció ugyanaz.

A kolóniát kelet-nyugati irányba szeli át a Decumanus Maximus, aminek az ellenséges területek felöli kapuja a Porta Praetoriana. Az ellentétes oldalon áll a Porta Decumana. A Decumanust középen az észak-déli irányú Cardo Maximus keresztezi. Középen van a fórum.

Decumanus

A tekintélyes méretű rommező bejárása sok időbe telt. Egy hölgy kedvesen kinyitotta a lezárt területeket, hogy megcsodáljuk a freskókat.
Nem szeretem az ál-mediterrán lakóparkokat. Most arra godoltam, hogy az első ilyen épületeket bizonyára a rómaiak emelték Pannóniában.

Gorsium

És még vízvezetéket és fürdőt is építettek.

Nincsenek megjegyzések: