2010. október 12., kedd

Cove Fort

Cove Fort
Fremont Indian State Park
Originally uploaded by ribizlifozelek



(Megjegyzés: tovabbi fenykepek hamarosan.)

Cove Fort létét a semminek köszönheti: két szomszédos település között a semmi túl nagy volt. Falut nem lehetett ide, a kétezer méteres hágó közelébe telepíteni, mert csak hideg volt, víz nem.
Ezért a mormon vezetőség egy erődöt építtetett ide.

Az erőd igazából egy rejtői eufemizmus. Olyan, mint egy előretojt helyőrség a Szaharában. Kicsi és nehezen védhető. Főleg azért, mert a legközelebbi forrás hat kilométerre van tőle.

A pici erőd a távírót védte és postakocsiállomásként is szolgált. Minden nap jött két postakocsi. Egy délről és egy északról.

Az erődöt egy Hinckley nevű ember építette. Hinkley nem gondolta volna, hogy valaha is erődöt fog építeni. Békésen éldegélt kis kunyhójában a festői nevű Coalvilleben és élvezte a letelepedett élet örömeit és a szobakonyhás kunyhó nyújtotta viszonylagos kényelmet. Előtte párszor elsétált a Mississippi mellé és vissza. Ezt ki szerette volta pihenni. A mormon egyház vezetője azonban írt neki egy levelet, hogy építsen erődöt. Hinckley pedig ment. Hét hónap alatt - télen - a semmiből kicsákányozta a vulkánikus kövekből épített, négyzet alapú váracskát.
A várnak két vastag kapuja volt, meg gyilokjárója és ágyunyílásai. Fenyegetően nézett ki.
Az indiánok értették a célzást és a utahi indiánháborúk idején az erőd környékén csend volt. Egyetlen egyszer lőttek itt emberre, amikor Hinckley kisebbik fia egy fiókból elővett revolverrel kilyukasztotta a nagyobbik fiú térdét. A golyót sose találták meg, ott maradt valahol a térdben nyolcvan valahány évre. Amikor Hinckley 96 évesen jobblétre szenderült, akkor meg már senki sem kereste benne a golyót.

Az erődöt gyönyörűen helyreállították. Almáskertet ültettek köré és mormon önkéntesek mutatják be Fort Cove történetét.

Lehet, picit lelkesebbek is a kelleténél.
A látogatást én - tipikus turistaként - a WC-ben kezdtem. Ott álltam és elmélyülten tanulmányoztam a falat, amikor berobogott a lelkes idegenvezető:

- Helló, hogy van? - közben ő is a falat fixírozta.

Annak örültem, hogy nem nyújtott kezet.

Nagyon jó kis erődlátogatást tartottak nekünk. Megnéztük a várat, a kerteket, benéztünk a korhűen berendezett és helyreállított szobákba.

Meghallgattuk a részletes magyarázatokat, megmutatták, milyen akkumulátora volt 1865-ben egy távírónak és megtekinthettük az egykori háziasszony vasalógyűjteményét.

Élveztük a látogatást.
A pici erődből nagyon sokat kihoztak és még Yoda is bejöhetett.



Cove Fort


UPDATE: Cove Fort kilenc évvel később.

4 megjegyzés:

Pyry írta...

Mi is nagyon szerettük! :)

Christine írta...

Lehetne azokat a fotókat.....??? :-))

Romesz írta...

Mi is nagyon szeretnenk :D

ribizlifozelek írta...

Christine es Romesz, parancsoljatok. Tovabbi kepek hamarosan.

Pyry, igen, remek hely.