2010. október 2., szombat

Jelentésáltozás - Világszabadalom


Window
Originally uploaded by ribizlifozelek

Új magyar világszabadalom az orvostudományban - írja egy újságíró.

Világszabadalom lesz az egykulcsos adórendszer - mondja egy magyar politikus.

A világszabadalom igazából olyan, mint a világbéke. Mindenki beszél róla, de sosem létezett.

Egy szabadalmat minden egyes országban külön-külön be kell jegyeztetni. Nincs olyan, hogy egy feltaláló a hóna alatt egy köteg papírral besétál egy hivalba és ott bejegyezteti találmányát a világ összes országában.

Ha mindenütt be akarja jegyezni ötletét, akkor szépen be kell menje minden egyes szabadalmi hivatalba, fizetnie kell, aztán jöhet az eljárás. Természetesen rengeteg cég foglalkozik a szabadalmak bejegyzésével különféle országokban. Természeszetesen - elvileg -, ha az EU egy országában bejegyeznek valamit, az az Unió összes országában elvileg védett lesz.

Valóban jó lenne, ha a feltalálónak egy hivatalba kéne bemennie. Vannak is próbálkozások egy világszabadalmi rendszer létrehozására, de ennek megvalósítására - jelenleg - kisebb az esély, mint Törökország belépésére az Európai Unióba. Valamikor talán majd ez megtörténik, de nem ma és nem holnap.

Magam szerény agyával kizártnak tartom, hogy egy tájékozott újságíró ne tudná, világszabadalom nem létezik. Mégkevésbé tudom ezt elképzelni egy jogvégzett magyar politikusról.

A világszabadalom szó egész világon bejegyzett szabadalomként egyelőre értelmetlen, utópisztikus kifejezés. Világszabadalom nincs. Szónoki fogásként, a krokodilkönnyekhez hasonlóanmegváltozott jelentésben a világhírű és a nagyon nagy szinonímája lett.

- Világszabadalom ez az ötlet! - mondja majd Dr. Kovács a fúziós reaktor utolsó csavarjának meghúzáskor. Talán amikor majd Dr. Kovács bekapcsolja a fúziós reaktort, akkora lesz világszabadalom is. Addig is, a magyar nyelv gazdagabb lett egy új jelentéssel.

Nincsenek megjegyzések: