2010. október 23., szombat

Panguitch és a szarvak

Panguitch

Las Vegasbant forróság volt.
Saint Georgreban meleg.
Snow Valleyben elpárologtunk. Panguitchban már fáztunk.

Jó ezer méterrel voltunk feljebb az állam alsó csücskénél és ezt érezni is lehetett. Panguitch csaknem kétezer méter magasan van. Ezt mi igazából eddig nem vettük észre. Télen jártunk errefele, de akkor mindenütt hideg volt. (A tél helyi tájszólásban márciust jelent.)

Panguitch

Panguitch-t 1864-ben alapította egy dán származsú mormon. Állítólag szóltak neki, hogy hideg lesz, Jens Nielsen csak nevetett és viking őseire hivatkozott, majd letelepedett itt. Építettek pár házat, elvetettek egy csomó búzát, jó korán, nehogy valami baj legyen, aztán várták az aratást. Várhatták. Amikor már minden tartalékot megettek, a hét önkéntes elindult, hogy elvergődjön a környező városokba és hozzon segítséget (kaját). Nielsenék valószínűleg csak viking őseikre emlékeztek, arra nem, hogy mit kell csinálni télen a hóban. A férfiak egy darabig küszködtek az ökrösszekerekkel a nagy fehérben, aztán elegük lett: a szekerek fájából raktak egy nagy tüzet, aminél megfőzték az ökröket. Aztán továbbmentek. Ledobtak egy takarót maguk elé, ráléptek, ledobtak még egy takarót, ráléptek, felvették maguk mögül a takarót, maguk elé dobták. De azért hoztak segítséget.

Panguitch

A telepeseknek három év múlva lett tele a hócipőjük. Fogták magukat és leléptek. Pár elszánt ember azonban ismét ideköltözött. Ők meg se próbálkoztak növénytermesztéssel. Főleg állattenyésztéssel foglalkoztak. Mostanában az állattenyésztés mellett turistákból élnek.

A turisták idejönnek, megcsodálják a százhúsz éves főutcát, megnézik a jobboldalát, megnézik a baloldalt, elismeően hümmögnek, majd betérnek egy (azaz A) régiségboltba vásárolni. Aztán elmennek a füstölthusokat kínáló vendéglőbe vagy a hagyományos reggelizőbe.

Smokehouse

A turisták esznek és vásárolnak, a helybeliek pedig versenyeznek. Most épp vadászverseny volt: a kiírás szerint nevezni a vadászboltban lehet egy 35 dolláros vásárlással. Az nyer, aki szebb szarvast lő. A szarvasokat elbírálásra a vadászboltba kell vinni. (Mivel a szarvas nehéz, elég, ha a szarvakat, meg a szarvak végén levő fejet viszik be.) Idegen szarvakkal ékeskedni nem ér.

A vadászok szerintem fura népek, ők azon kevesek közé tartoznak, akik még fizetnek is a szarvaikért...

Sunbath

1 megjegyzés:

Pyry írta...

Szegény szarvasok.

De bírom ezeket a kisvárosokat, a kis boltjaikkal. :)