Restaurant
Originally uploaded by ribizlifozelek
Brassóból hazafele több éve a Fehértói Halászcsárdában állunk meg pihenni.
Régi hagyomány ez: ha a Balkánról, Szerbiából jövünk hazafele, lehetőség szerint akkor is itt eszünk, mielőtt folytatnánk utunkat Budapestre.
Étrendünk nem éppen változatos.
Mindig halászlét eszünk - és mindig el is viszünk egy adag halászlét magunkkal.
Szeretjük ezt a helyet, a kiszolgálás jó és a hallé finom.
Egy alkalommal éjfélre értünk ide. (A csárda éjjel-nappal nyitva van.) Herkulesfürdőről indultunk, ahol reggel meglehetősen sokáig szagolgattuk a büdös vizeket.
Fáradtak voltunk és éhesek.
A hatalmas adag halászlé után, hajnali egy óra fele kértem egy somlóit.
- Most nem ajánlanám a somlóinkat - mondta a pincér -, a gesztenyepürénk viszont friss.
Értettem a finom célzást és hálás is voltam érte. Ezért is szeretek idejárni.
Tegnap véletlenül elolvastam egy receptjüket.
A csárdának van pár 1000 literes és 3500 literes bográcsa. Egyes ünnepekre ezekben főzik a halászlét és a gulyást - hétezer emberre.
A recept is hétezer főre szól. Igazából ez ragadta meg a képzeletemet. Hétezer emberre készíteni egy egytálételt. Kivágni hozzá egy erdőt. Forralni egy kis zsírt (35 kg). Leölni egy marhacsordát (1050 kg marhahús kell az ételhez). Beltenni három-négy hektár krumplitermését (1050 kg). 28 kilo lisztből és 250 tojásból csipetkét szaggatni. Apróra vágni 140 kilo vöröshagymát. Daruval beemelni hetven-hetven kilo paradicsomot és paprikát. Aztán megfűszerezni 35 kg édesnemes őrölt paprikával. Hogy íze is legyen, utánadobni hét kilo őrölt csípőspaprikát. (Ne szórjuk, mert szeles időben az egész határ könnyezni kezd!) A majd három kilo kömény az el is tűnik a bográcsban. A több mezőre való répáról, gyökerekről nem is beszélve.
Nagyon megragadta a fantáziámat ez a bogrács. Mivel kavarják? Evezőlapáttal? Hajócsavarral? Betonkeverőre teszik?
El is határoztam, ha nyerek a lottón, mindenkit meghívok, akit ismerek, hogy együnk egy ilyen gulyást. Az az egy bajom, hogy szerintem nem ismerek hétezer embert...
6 megjegyzés:
Rakéta hajtóművel fűtik? :-))
Írd ki a FB-ra hogy ingyen gulyás annak aki a barátom lesz. :)
mi mindenképpen jövünk ;) halászlét eddig mindig csak azzal a bizonyos kockával föztem, úgyhogy szívesen látnám, hogyan készül igazában...
Christine, szerintem igy tuntek el az Alfoldrol az erdok...
Ziebi, ORsi, amint megnyertuk a lottot szolunk es szervezzuk!
Tényleg evezőlapát szerű kétkezes fakanállal kavargatják emelvényen állva.
Egyszer egy műsorban beszélt erről a tulajdonos, Frank Sándor, hogy kis huncutság van a gulyás, hallé főzésben. Ugyanis az alapot külön, kis adagokban (ha jól emlékszem, 4-5 kilónként) készítik el, majd az előkészített anyagokat teszik bele a nagybográcsba, s ott főzik meg teljesen.
Frank Sándor több videóreceptjét nézhetitek meg a
http://www.torzsasztal.com/frankosagok/receptek.html
oldalon.
Gusson, koszi!
Aprankent megcsinalni sziszifuszibb, mint egyben.
Megjegyzés küldése