2010. április 2., péntek

Nem mormon - mormon


Temple
Originally uploaded by ribizlifozelek

Ma estétúl újra mormon a mormon.

A mormon szót a nem mormonok kezdék a mormonokra alkalmazni. A mormonok nem igazán hívták magukat mormonnak. Mormon a vallás szent könyvének, a Book of Mormon-nak a narrátora volt. Róla, a narrátorrol kapta a nevét a könyv.

Books

Mivel a "mormonok" a Mormon könyvét követték, a nem mormonok mormonnak hívták őket. A kifejezés eleinte pejoratívnak számított, idővel azonban elterjedt a mormonok között is.

Az alapító Church of Christ-nek Krisztus Egyházának nevezte hitét. Ahogy az új egyház ellenségei egyre jobban mormonoztak, Smith Saint-nek, szentnek kezde el nevezni a híveit.

Salt Lake City

Az egyház megnevezése is változos. 1834-től a mormonok immár The Church of the Latter-day Saints-nek (Az Utolsó Napok Szentjeinek Egyházának) hivták saját magukat. Négy évvel később ismét változott az elnevezés: The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. (Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza.)

Mivel ez túl hosszú volt, általában csak LDS Church-öt mondtak. Az 1990-es évekige ez tökéletesen működött. A nem mormonok mormonoztak, a mormonok LDS-eztek ÉS mormonoztak. Ekkora azonban felerősödtek azok a nem mormon hangok, miszerint a mormonok nem keresztények. A mormonok a mormonok szerint azonban keresztények és nagyon megbántódtak azon, hogy mások megkérdőjelezik identitásukat.

Ekkor tipográfiailag a névben hangsúlyosabb lett Jézus Krisztus és az önmeghatározáskor is kiemelték, ők Jézus Krisztus egyháza.

Aztán eljött a téli olimpia Salt Lake Citybe. A mormon vezetés úgy gondolta, itt az ideje megszabadulni a pejoratív mormon szótól: az egész világ Utahra figyel, ez a legjobb pillanat, hogy az új márkanevet bevezessék a piacra.

Winter Olympics Monument

Az egyház vezetése felkérte a híveket, ne is hívják magukat mormonnak és az egyházat se nevezzék mormon egyháznak. A hívek így tettek. A nem hívek próbálkoztak. Azonban lássuk be, azt kimondani, hogy The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints sokkal bonyolultabb, mint azt, hogy mormon egyház.

Tudták ezt az egyház vezetésében is és azt javasolták, használják a The Church of Jesus Christ terminust. Ez viszont összetéveszthető volt több protestáns egyház nevével és még mindig túl hosszú volt. (Egy tisztességes újságíró egy cikk első bekezdésébe nem ír 16 szónál többet. Ebből egy politikailag korrekt név kilenc szót el is vitt.) A sajtóban inkább az LDS rövidítés terjedt el.

(Egy ember volt, aki nem mormon létére következetesen használta a mormon egyház terminológiáját: Salt Lake City karizmatikus polgármestere, Rocky Anderson.)

City Hall

Az utóbbi években az LDS kifejezésről is kiderült, nem tökéletes. Egyszerűen mindenkinek az FLDS, a fundamentalista mormon egyház jutott róla az eszébe. A fundamentalista mornomok poligámok és a nőket a világi törvényben előírt kornál jóval hamarabb érettnek tartják a házasságra. (Azt hiszem, sikerült korrekten fogalmaznom,)

Az LDS egyház, a mormonok több mint száz éve igyekeznek szabadulni a többnejű jelzőtől. Több mint száz éve az egyház elítéli a bigámiát (és a poligámiát is). Ennek ellenére az embereknek az LDS szó hallatán azonnal a poligámia és a főnökökkel házasodó fiatal kislányok jutnak az eszükbe.

Ráadásul az LDS betűszó csak kevés nyelven működik, minden nyelven másként kellene rövidíteni az egyház nevét.

Az egyházi vezetők még valamire rájöttek.
Megnézték az internetes keresési statisztikákat. Tavaly 32 millió keresésben szerepelt az LDS szó. A 32 millió keresés zöme utahi volt. 28 millióan kerestek a mormon szóra - nem Utahból.

A vezetők belátták: mindenki mormonnak hívja őket és ma este, az éves mormon találkozón megszületett a döntés: a mormonok hívhatják magukat mormonnak. Használhatják a mormon egyház terminust. Vagy mondhatják azt is, The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints.

Moroni

Nincsenek megjegyzések: