2010. április 8., csütörtök

Népszámlálás


Washington
Originally uploaded by ribizlifozelek

Számlálják a népet.

Kíváncsi voltam, hogy működik egy népszámlálás Amerikában. Vártam a kérdezőbiztost, aki majd jön (esetleg akik majd jönnek) és még abból is statisztikai adatot csinálnak, meddig áll a karácsonyfánk. (Jelentem, lassam már nem lesz érdemes leszedni.)

Az állam mindig is mindent pontosan tudni akar a polgárairól. Hol vannak, mennyi pénzt keresnek, milyük van, kicsodák, micsodák. Az emberek meg általában rühellik, ha az állam a magánéletükben túrkál.

- Mennyi emberünk is van háború esetére? - kérdezte Dávid az Ószövetségben és meg akarta számoltatni a népet.

Én nagyon hosszú kérdőívekhez szoktam, amik statisztikai szempontból tökéletesek, a válaszadók hátán viszont feláll tőle a szőr - még akkor is ha nincs.

- Mi köze az államnak ehhez?

Szóval, vártam a kérdezőbiztost, de az nem jött, csak egy levél a kérdőívvel. A kérdőívhez csatoltak egy ejnyebejnyét, ha nem tölteném ki. (Szabálysértés, minimum száz dollár bünti, stb. Igaz, még sose büntettek meg, mert nem töltötte ki a kérdőívet, de akkor is.)

A kérdőív meglepő volt. Tíz nyamvadt kis demográfiai kérdést találtam benne. Semmi életkörülmény, semmi munkahely, semmi vallás.

Pillanatok alatt kitöltöttem és bedobtam a postaládába.

A dolog nem hagyott nyugodni: egy népszámlálás bonyolultabb dolog tíz kérdésnél. Megnéztem, mit mond a Statisztikai Hivatal.

Meglepődtem. Spórolnak, ezért postán küldik ki a kérdőívet. Aztán kiküldik még egyszer ugyanazt a kérdőívet - ha az elsőt visszaküldtük, a másodikat be lehet dobni a reciklálóba. (Megtörtént.) Ha egyik kérdőív se ér vissza a Hivatalba, jönnek a kérdezőbiztosok. Egy lakást háromszor próbálnak felkeresni. Egy kérdezőbiztosi látogatás hatvan dollárjába kerül az államnak - érthető ha levelezéssel kiváltanák az egészet.

A bonyolult és hosszú kérdéseket pedig a hivatal másként teszi fel. Nem egyszerre rohanják le a népességet tízévente, hanem folyamatosan. Évente 3 millió otthonba eljutnak, megkérdezik, amit kell és továbbmennek. Az adatokat folyamatosan dolgozzák fel és, mivel az adatsorok folyamatosan termelődnek, mindig aktuálisabbak, mint a tízévente elkészítettek. (Valószínűleg a változásokat nehezebb lesz konkrét időponthoz kötni, de ez annyira talán nem is fontos.)

Tetszik a rendszer.
Nekem azzal, hogy egy állam összeír, semmi bajom. Az jobban zavar, ha a zsebemben kotorászik. Bár az összeírás az első lépés a kotorászás fele.

2 megjegyzés:

Betty írta...

Ezt a kérdőivet zöldkártyásoknak is ki kell tölteni?

ribizlifozelek írta...

Betty, a dolognak az a lenyege, hogy megnezze hanyan elnek egy adott helyen, nem az, hogy milyen statuszban.
Ilyen kerdes nincs is a kerdoivben.

A szovetsegi penzeket pl ezek a szamok alapjan osztjak el.