2010. április 17., szombat

Piac Bostonban - Haymarket


Boston
Originally uploaded by ribizlifozelek

Amerikában egyre kevesebb a hagyományos piac. Igazság szerint alig van olyan piac, ahova kimennek a kofák és friss zöldséget, gyümölcsöt árulnak. Vannak farmer's market-ek, de ott a minőség ugyan jobb, mint egy szupermarketben, de cserébe az árak is jóval borsósabbak.

Bostonban van valódi, rendes piac is. Igaz, hetente csak kétszer, pénteken és szombaton. A piac a Haymarket metróállomás mellett van. Nekem már a neve is tetszik. Szeretem a hagyományokat, szeretem, ha egy városnak folyamatos, továbbélő történelme van. A Haymarket , ahogy a neve is mutatja, valamikor Boston szalmapiaca volt. A hely 1830-tól működik zöldség- gyümölcs- és halpiacként.

Pénteken és szombaton van piacnap. Sok amerikainak magyarázni kell, hogy nincs hagyományos nyitvatartás. Ez egy piac. Egy igazi piac, hajnalban kijönnek az eladók és ott vannak estig, vagy amíg el nem fogy a portéka.

Boston

Délelőtt a piac drágább. Ez annyit tesz, hogy a bolti ár feléért lehet vásárolni. Estefele olcsóbb, viszont ekkor már csak a maradékot lehet elvinni. Péntek drágább, szombat kicsivel olcsóbb. Kettő után már nagyon olcsó minden, de már nem olyan szép. Napnyugtakor pedig jönnek az önkormányzat locsolóautói és elmossák a sok-sok zöldséghulladékot.

A zöldség friss. Az almát nem viaszozzák, mint a boltokban, a gyümölcsöket nem spricceli az öntözőberendezés - de így is minden friss. És olcsó. Nagyon olcsó.

Azt hiszem, a halak egyenesen a halászbárkákról jönnek. Ott fekszenek jégen. Nem fagyasztotak, pár órával korábban valószínűleg fickándoztak is. Egy kereskedő osztrigát árul, a vevő fizet, hörpöl egy kagylót és odébb áll. Egy dollár az osztriga darabja. Pár házzal arrébb van a Kennedyek kedvelt osztrigavendéglője. Az más árkategória.

Boston

A piac közelében vannak parkolóházak - de Boston belvárosába felesleges autóval menni. Ott a metró.

Hiányzik ez a piac.

3 megjegyzés:

Ziebi írta...

Tetszik ez a piac! :)

ORsi írta...

ez a piac nekem is tetszene. itt van ugyan piac, de sajnos nagyon drága. a híres hamburgi halpiac pedig ugye csak vasárnap van és mindig tele turistákkal. zárás elött 1-2 órával viszont mindent csak az eredeti töredékért adnak. igaz, akkor nem lehet válogatni, amit kapsz, vinned kell ;)

Tinkmara írta...

Nagyon bírom a városbeszámolókat! Néha arra IS jó, hogy kicsit ott legyek, ahol talán sosem leszek. ;)