2010. április 23., péntek

Rózsák, sárkányok, könyvek


St Georges
Originally uploaded by ribizlifozelek

Elfelejtettem.
Nagyon régóta nem voltam Katalóniában. Katalán barátaim messze vannak. Ritkán olvasok katalán újságot.
Elfelejtettem.

Ma van a Diada de Sant Jordi, Szent György napja.

Szerencsére katalán barátaim gondoltak rám és elküldték a hagyományos üdvözleteket.

Washington

Szent György napja a katalánoknak - és az aragóniaiaknak - kicsit olyan, mint a Valentin nap az amerikaiaknak.

Egyszer volt, hol nem volt, Kappadókiában volt egy gonosz sárkány. A gonosz sárkány nemcsak gonosz volt, hanem éhes is. Mivel a gonosz és éhes sárkányok a legritkább esetben vegetáriánusok, sárkányunk húst evett.

Dragon

A sárkány naponta egy embert evett meg. A gonosz és éhes sárkány demokratikus volt: megmondta az embereknek, minden nap kiválaszthatják maguk közül azt, akit ő meg fog enni. A sárkány nem tudta, hogy ő találta fel a kiszavazós valóságshowt. Ő csak finom vacsorát akart.

Az emberek pedig minden nap kisorsoltak maguk közül valakit, akit az a megtiszteltetés ért, hogy a sárkány megehette.

Egy nap a szépséges hercegnőre került a sor. Sok-sok legény jelentkezett, hogy majd ők elmennek a hercegnő helyett vacsorázni, ám a hercegnő büszke volt és makacs, elment a sárkányhoz.

Dragon

A sárkány még meg sem teríthetett, amikor megjelent fehér lován a szőke herceg, György, aki másodállásban szent volt. György előkapta a kardját és keresztüldöfte a sárkány szivét.

A sárkány vére mindent elborított és a vörös folyam rózsákká változott.

St Georges

Mindez persze csak legenda, minden rendes katalán tudja, hogy ez nem így történt: a lovag nem Kappadókiában mentette meg a hercegnőt, hanem Monblanc várában.

City Walls

Szent György napján a katalán férfiak azoknak a nőknek, akiket jóbarátnak tartanak, egy vörös rózsát ajándékoznak, így emlékeznek meg a sárkányról és a lovagról. A szerelmesek a rózsa mellé egy búzakalászt és egy katalán zászlócskát, egy senyerát is ajándékoznak. A rózsa a szenvedélyt jelenti, a búzakalász a termékenység szimbóluma. A katalán nemzeti zászló Katalónia védőszentjének, Szent Györgynek az áldását jelképezi: a lovag ezentúl védeni fogja a szerelmeseket.

Barcelona

A nők férfi barátaiknak könyvet adnak ajándékba. Én pár kedves levelet kaptam, némelyikben könyv-fénykép is volt. Aztán kopogott a postás: csomagot hozott: egy hete rendeltem pár dolgot, most jöttek meg a könyveim.

Saját magamtól is kaptam Szent György napi ajándékot.

4 megjegyzés:

Pyry írta...

Ezt nem is tudtam, megint tanultam valami újat. :)

Romesz írta...

nem kaptam se rozsat se konyvet, de nincs vege a napnak.

Parmezán írta...

Négy éve ilyen tájt voltam Barcelonában. Az egyik téren hatalmas tömeg és még több rózsa: mindenki kezében három-négy szál piros rózsa, az árusoknál nagy ütemben fogytak a virágok. A templom előtt hosszú tömött sor, mindenkinél egy-egy csokor rózsa, az emberek várják mikor léphetnek be a templomba és tehetik le a virágot.
Nagy ünnepségnek látszott, de mivel nem beszélek sem spanyolul sem katalánul (una cerveza por favor), nem tudtam mit is ünnepeltek.
Most már tudom, köszönöm!

ribizlifozelek írta...

Romesz, kaptal a vegen?

Parmezan, igen, pont ezt lattad :)

Pyry :)