2011. augusztus 31., szerda

Világváros - a gomba neve csiperke

Budapest

Egy település nem attól lesz világváros, hogy sokan laknak benne. Ahhoz, hogy valami világváros legyen, kell egy kis plusz. Valami nehezen megfogható extra, amit általában nehéz beírni a turistakatalógusokba.

Egyik legjobb barátom, A rengeteget dolgozik, a telefonja akkor hívja fel magára a figyelmet, ha abbahagyja a csöngést. A nap utolsó emiljeit hajnali egy után küldi. Az elsôket hat fele. Közben állítólag alszik, de szerintem álmában is táblázatokat rendezget.

Ezért is örülök nagyon, ha A két rohanás között hozzánk közelebb gravitálva halad el. Ilyenkor van esély becsábítani egy tízóraira. Igaz, a telefon folyamatosan csörög, a laptop izzik és A több nyelven folyamatosan beszél - levegôt majd akkor vesz, ha ez a projekt elkészül -, de legalább együtt vagyunk egy kicsit.

A hetfôre ígérte magagát, én pedig egy kis vargányás, kéksajtos, baconos reggelit készítettem volna neki. Vasárnap. Innen is látni, hogy olyan ártatlan és naív vagyok, mint egy Jókai-hôs.
Tudom, jó gombát a piacon lehet kapni. Drágán a Csarnokban, olcsóbban a Bosnyákon és a Lehelen. De nem vasárnap. Elôszôr magamtól próbáltam magamtól megoldani a problémát és bementem a konzumizmus fellegvárába, a Westendbe. Ilyen döbbenetesen ótvar szupermarketet, mint amit a budapesti bevásárlóközpontok non-plus-ultrájában találtam, nem láttam még Budapesten. Nagyon remélem, hogy a Westend törzsközönsége számára, nem ezek a fonnyadt, töppedt leharcolt múmiák jelentik a zöldséget. A felvágottakról meg annyit, hogy Yodának ilyen barna vacakokat nem adnék. Gomba nem volt.

Felhívtam a gasztronómia avatott szakértőjét, L-t.

- Itt vagyok a Westendben és vargányát szeretnék. Mit tegyek? - L teli szájjal röhögött és percekig csak a telefontársaság bevételét növeltük, mert nem tudott megszólalni se. Csak hörgött és röfögött, potyogtak a könnyei.

- Mit tegyél? Menj Ferihegyre, onnan egy csomó gép megy olyan helyekre, ahol vasárnap is vehetsz vargányát. Az átlag westendjáró csak a szilikoncsöcshöz ért és azt hiszi, a paradicsom ráncos kell legyen.

L még mondott pár szép allegóriát, de azokat már nem írom le. Az felnőtt tartalomnak minősülne.

- Te figyelj ide, az átlag magyarnak a gomba az csiperke. Budapesten csiperkéből még vasárnap is kapsz vagy négy félét.

- Négyet? - szakítottam félbe L mikológiai előadását.

- Barnát, fehéret, frisset és romlottat.

- Nézd - folytatta L - ne keress vargányát, előbb találsz egy tisztességes politikust a Parlamentben, mint vasárnap vargányát Budapesten. Csinálj egy baba ganusht. Az is finom és különleges.

- Ahhoz tahini kell! - tiltakoztam felháborodottan - Hol veszek én Budapesten vasárnap tahinit?

- A körúton a Blaha mellett a töröknél. Budapest egy világváros.

6 megjegyzés:

Jó Sir Robin a bátor írta...

Ott van közel hozzá a Mos Eisley űrkikötő, http://www.lehel-csarnok.hu/ vasárnap 6-tól 11-ig. Ingyen wifi-vel, mert Budapest világváros :)
bár van egy sanda gyanúm, hogy ismeritek de extrémebb cuccokhoz ez is jó (csak drága) http://www.culinaris.hu/nyitvatartas.html.
A westendet én csak Cicicenternek hívom..

Jó Sir Robin a bátor írta...

amúgy én is csak szimpla mazochizmusból járok ide olvasni. Szinte fáj a sok jó kaja gondolata is, pláne hogy olyan reménytelenül messze van mindig..

Boston2 írta...

Én az Irene idejére betárazott konzervjeimet eszegetem. 1.5 dollár egy és jól lehet vele lakni egy ebédre. Valamin spórolni kell, ha az embernek céljai vannak. A borrol már lemondtam pár hónapja... kiszámoltam, ha minden héten csak egy üveggel megiszom, az egy év alatt már egy jó gitár ára. Ekkora luxust nem engedhetek meg... :)
Nem is tudom, utoljára mikor főztem. Se kedvem, se időm...

Amúgy van néhány hétvégén is nyitvatartó zöldséges... arra nem emlékszem, hogy a városmajori templommal szembeni ilyen-e, de mondjuk Telkiben tudom, hogy van.
A Mammut melletti piacon is szokott lenni gomba, én mondjuk ott szoktam vásárolni, de nem emlékszem, hogy vasárnap akadt-e, szombaton biztos.

ribizlifozelek írta...

Sir Robin ;)
Igen, a culinaris remek hely.

Boston2, vigyazz a sok konzervvel es keszetellel, konnyen felszalad veluk par kilo. Tul jok :( igaz, bicajjal ledolgozod.

Sajnos a zoldsegeseknel is csak csiperke volt vasarnap.

Phoebe írta...

kivalo iras volt, elveztem minden sorat.

ribizlifozelek írta...

Koszi :)