2012. április 25., szerda

Könyvek éjszakája

Books

- Tessék, könyv.

Yoda még harapni is elfelejtett.

- Ma van a könyv napja. Tessék, könyv.

A könyv napján, április 23-án a szomàsosnál sokkal nagyobb az esélye annak, hogy egy kedves idegen megállít minket és ad egy könyvet. Arra is komoly esély van e napon, hogy ez a könyv ne a Biblia vagy egy mormon vallási mû legyen.

Cervantes ès Shakespeare egy napon, április 23-án csatlakoztak a felhôkön üldögélô írók egyre népesebb társaságához. Véletlenül ekkortájt van Katalóniában is a könyv napja, csak ott ezt Szent György napjának hívják. Máshol ez a könyv napja. Ekkor önkéntesek százezer könyvet osztanak ki véletlenszerûen. A százezer könyv nem zúzdaszökevény. Minden évben kiválasztanak harmincat az év legjelentôsebbnek ítélt sikerkönyvei közül és kinyomtatják őket egy nagyon olcsó formátumban. A World Book Night önkéntesei pedig elosztogatják ôket, mint egyszeri politikus a hitelt.

Így bárki olvashat könyvet.

A könyvet mi a városi könyvtár elôtt kaptuk, azóta is azon gondolkodom, jó ötlet-e ott könyvet osztani a nem-olvasóknak, ahova az olvasók járnak?

World book night

Több minden a World Book Night-ról:
http://www.worldbooknight.org/

2 megjegyzés:

lányosapuka írta...

...április 23-án, de nem egy napon, hanem 10 nap különbséggel :-)

Parmezán írta...

A wikipedia ezt írja:

"However, Shakespeare and Cervantes died on different days: Shakespeare on April 23, 1616 of the Julian calendar that was used in England and Cervantes April 23, 1616 of the Gregorian calendar that was used in Spain. Since the Gregorian calendar was ten days ahead of the Julian, Cervantes actually died ten days earlier than Shakespeare, whose date of death according to the Gregorian calendar was May 3, 1616."

Roppant érdekes!