2012. október 1., hétfő

Átváltozások

Cluj

- Mátyás király? - kérdezte V.

- Igen! - ragyogtam. Tizenkét éve mutattam meg Visegrádon V-nek a szobor fejének másolatát.

A kolozsváriak a milleniumra szerették volna felépíteni a szobrot - magyaráztam -, de az egész milleniumi hóbelevanccal mindenki késett. A végén 1902-ben lett kész. A szobrász tett is rá egy hódoló moldvai zászlót, hogy idegesítse a románokat.

A románok ezt meghálálták és 1919-ben gyorsan lekapták a szoborról a magyar címert. Aztán rátettek egy lábjegyzetet, amit az egyik leghíresebb román történész, Iorga írt: A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Baiánál, mikor a győzhetetlen Moldva ellen indult. Hogy a kép teljesebb legyen, még elétették a capitóliumi farkast is.

A második világháború alatt a bevonuló magyarok elkergették a toportyánt, leszedték a táblát, visszatették a címert és a teret gyorsan elnevezték Hitlerről.

Cluj

Aztán jöttek a szovjetek, lekalapálták a Mátyás király nevet és kompromisszumként felszegelték a szoborra a Mattias Rex feliratot. Azt sejtettem, hogy a szovjetek is tudhatnak latinul, de az ilyen finomságok meglepőek tőlük - elvégre mindenkit elküldhettek volna Szibériába hógolyózni.

2000-ben Funar visszatette a Iorga-féle táblát, nemzetiszínűre festett padokkal körberakta a szobrot és elégedett volt.

Aztán végre megjött az emberek esze.

Cluj

A szobrot helyreállították, a teret kipofozták és azt mondták, a város legnagyobb szülöttjét ábrázolja.

Egyre jobban szurkolok Kolozsvárnak, hogy Európa kulturális fővárosa lehessen 2020-ban.

Kolozsvar

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Még színesebbé tette volna a fényképeket és emlékeidet ha azokban az években jársz arra mikor a szobor előtt dák régészeti kutatás címe alatt óriási gödröket ástak és megközelíthetetlenné tették azt.Később,hogy a nagyon értékes leletekre rá se lehessen látni deszka kerítés takarta jó magasan az egész teret.Aztán,hogy nem kaptak semmit és a szobor sem dőlt össze mint ahogy remélték na meg közeledett az EU felvételi vizsga hát... a többit már leírtad

ribizlifozelek írta...

Névtelen, voltam :)
Bele is néztem a sáros gödörbe. Sajnos fogalmam sincs, hova lettek azok a fotók.

Névtelen írta...

Képeslapot hozott a posta a világ végéről, szeretném megköszönni de nincs rajta cím?!Jó lenne egy e-mail cím is!Ti ott laktok valahol a közelben s jártatok Demsunban is, kell ismerjétek a képeslap írót?!
Segítség!!!!!!!!S.O.S.

Névtelen írta...

S.O.S

ribizlifozelek írta...

Mi voltunk, lebuktunk :)

Az emil cím a szokásos.

ribizlifozelekKUKACgmailPONTcom

Névtelen írta...

Új gépen írok a régit megette a szú mindennel együtt s ezért veszett el a címed.Kösz