2012. október 1., hétfő

Bauhaus Kolozsvárott

Victoria Cine Cafe

Az emberek megálltak és azt nézték, mit nézünk.

Egy épületet néztünk, de többen csodálkozva keresték, mit keresünk rajta.

Cluj

Egy történelmi belvárosban két csodabogár egy ronda kommenista épületet fotózott.

Az épület annyiban volt kommunista, hogy 1945 után ránézett egy ruszki ezredes és azt mondta: ez jó lesz. Aztán beköltöztek az emeletre. Senki se tiltakozott. A kolozsváriak tudták, úgyse kell már nekik tőzsde, tiltakozni meg amúgy is egészségtelen. Szibériában nagyon hideg van.

Cluj

A szovjetek elfoglalták az emeleteket, az épület többi részéből lett a Victoria mozi. A nagyja pedig a román hadseregé: ez ma a Tisztipalota.

Az egykori bauhaus tőzsde pedig kicsit elfeledve, kicsit kiközösítve áll a sokkal régebbi és valamivel újabb, de archaizálóbb épületek között.

Más, mint egy gótikus székesegyház, de akkor is szép.

Cluj

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Két fénykép hiányzik számomra.Az egyik mikor Várad felől autóval közeledve a városhoz már messziről szemedbe rikít a domboldalt betakaró óriási új temető szürke beton halmaza.A honfoglalók emelték a hagymakupolás templomaik mellé.
A másikat a Feleki tetőről csinálhattad volna a cement,vasbeton gyűrűről ami megfojtja az ó várost ugyancsak a a betolakodók ijesztően ronda lakóhelyeiről.Ezt csinálták Váraddal,Marosvásárhellyel,Szatmárnémetivel és még sorolhatnám de nem teszem mert nem illik a te vidám blogodba

ribizlifozelek írta...

Ez jó hatvan évvel fiatalabb ház :)